Voorhoofdscorrectie2022-04-21T08:55:25+00:00

Voorhoofdscorrectie

Bij het voorhoofd is een duidelijk verschil zichtbaar tussen man en vrouw. Het bovenste deel van een gezicht bepaalt namelijk grotendeels of een gezicht als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien. Daarom is de voorhoofdscorrectie voor transvrouwen een belangrijke ingreep. Het is dan ook een van de meest uitgevoerde Facial Feminization Surgery behandelingen.

Waar de man vaak een groter en meer uitgesprokener voorhoofd hebben, is dit bij de vrouw juist kleiner en subtieler. Daarnaast heeft de man typische kenmerken zoals een terugliggende haarlijn, de prominente aspecten boven de oogkassen (bij een vrouw vrijwel nooit aanwezig) en de positie en vorm van de wenkbrauwen.

Bij een voorhoofdscorrectie kunnen al deze aspecten gecorrigeerd. Door middel van een incisie over het hoofd langs de haarlijn, krijgt de arts toegang tot het voorhoofd. Tijdens de ingreep kunnen de oogkassen wat groter gemaakt worden, de aspecten boven de oogkassen worden verwijderd, de wenkbrauwen worden naar een hoger niveau gebracht en tot slot wordt het voorhoofd iets verkleind door de haarlijn naar voren te trekken. De voorhoofdscorrectie wordt vaak uitgevoerd in combinatie met een haarlijnverlaging.

Wat kost een voorhoofdscorrectie?

Plastische ChirurgiePrijs v.a.
Voorhoofdscorrectie€8.850,-

Het voortraject

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de voorhoofdscorrectie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de behandeling, het maximaal haalbare eindresultaat en het verdere hersteltraject van uw ingreep.

Om u een goed beeld te geven van de ingreep, wordt er na het eerste consult een simulatie gemaakt. Dit doen we door het maken van foto’s van de voorzijde en de zijkanten van het gelaat. Met een speciaal simulatieprogramma wordt er vervolgens een model gemaakt van uw hoofd. Hiermee kan de chirurg u een reëel beeld geven van het uiteindelijke resultaat en zijn de details van de ingreep beter uit te leggen. Deze simulatie kost eenmalig €150,-, wanneer de behandeling doorgang vindt, wordt dit bedrag in mindering gebracht op uw eindfactuur.

Aansluitend op de simulatie wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met dr. W. Verhaege, een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Met al deze informatie maakt u uiteindelijk een keuze. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Dit consult vindt plaats in België. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

De behandeling

De voorhoofdscorrectie wordt altijd onder algehele narcose uitgevoerd. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af in het te behandelen gebied.

Bij de start van de ingreep wordt er een incisie gemaakt langs de haarlijn, van oor tot oor. Dit is dezelfde snede als bij een haarlijnverlaging. Wanneer de incisie gemaakt is, wordt de huid van het voorhoofd naar voren getrokken zodat het bot volledig bloot komt te liggen.

Het bot op de voorhoofdsholten wordt verwijderd en de arts vormt deze opnieuw tot de gewenste dikte en vorm zijn bereikt. De randen van de mannelijke oogkassen worden geschaafd zodat deze er subtieler uit komen te zien. Tot slot wordt het bot weer op de gewenste plek bevestigd, hiervoor worden microschroeven van titanium gebruikt. Als het bot in positie zit, worden de koppen van de schroefjes verwijderd, zodat deze niet te zichtbaar zijn en u deze ook niet voelt.

Tot slot wordt de huid teruggelegd over het bot heen en strak getrokken. Er wordt hierbij gekeken naar hoe ver de huid maximaal kan, zodat de wond nog zonder dat er spanning op komt te staan dicht gemaakt kan worden. Dit is nodig voor een optimaal herstel. Eventueel overtollige huid wordt verwijderd. Vervolgens wordt de wond gesloten middels oplosbare hechtingen. Het litteken zal in principe onder de nieuwe haren vallen.

Nazorg

Na de voorhoofdscorrectie verblijft u na de behandeling meestal een nacht in de kliniek, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts de volgende dag beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Het operatiegebied zal in eerste instantie blauw en wat pijnlijk zijn. Ook kunt u een licht gespannen en trekkend gevoel ervaren. Deze klachten nemen na een week vanzelf af. Ook kan er in de herstelperiode wat jeuk optreden aan het litteken. De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd.

Er zijn patiënten die wat gevoelloosheid ervaren aan de voorkant van de schedel. Hier hoeft u niet van te schrikken. Dit kan maximaal een jaar aanhouden maar dit komt terug.

Het duurt 12-18 maanden voor u het volledige eindresultaat kunt beoordelen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen en 14 dagen. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

Meest gestelde vragen

Vragen over FFS2020-09-14T11:55:15+00:00

My body, my choice

  • podcast brigitte
  • pink-sheets-2
  • interview natasja
  • pink-sheets-4
  • Pink sheets-1
spotify your body your choice
Bel nu +31 (0)180-439001 Zijn we niet bereikbaar? Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op.