Vaginavernauwing

Vaginale verslapping, of een te wijde vagina, kan het ongewenst resultaat zijn van één of meerdere bevallingen, overgewicht, constipatie, veroudering of spierkrachtverlies. De spieren zijn verslapt en hebben weinig spanning en kracht meer. En daarmee geen controle.

Als de vagina is verwijd en de spieren van het perineum slap worden en slecht worden ondersteund, ervaart u mogelijk een minder fijn seksleven. In dergelijke gevallen kan vaginavernauwing een oplossing bieden.

Wat kost een vaginavernauwing?

Cosmetische GynaecologiePrijs v.a.
Vaginavernauwing (perineoplastiek)€2.585,-

Het voortraject

Tijdens het eerste consult met onze cosmetisch gynaecoloog drs. Joke Haartsen bespreken we alle aspecten die met de behandeling te maken hebben. Zo gaan we het gesprek aan over waarom u de vaginavernauwing wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. U krijgt informatie over de verschillende methodes en operatietechnieken en we onderzoeken welk van deze technieken het beste past bij uw unieke situatie. We geven u natuurlijk een beeld van welk resultaat u hierbij mag verwachten.

Tot slot lichten we u voor over wat de mogelijke risico’s van de ingreep zijn en hoe het nazorg traject eruit ziet. Uiteraard is er ruimte om al uw vragen te stellen. Kortom, u krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een transparante manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt.

Drs. Joke Haartsen is iedere woensdag aanwezig bij DG CLINIC van 10:00 uur tot 20:00 uur.

Voorbereidingen

Er zijn een aantal voorbereidingen die u zelf al voor de ingreep kunt treffen:

 • Koop voldoende paracetamol.

 • Koop iets waarmee u uw ontlasting soepel kunt houden. Geen laxeermiddel maar iets ter voorkoming van harde ontlasting. Dit is verkrijgbaar bij de drogist.

 • Koop maandverband.

 • Koop dunne wegwerp washandjes. (te gebruiken bij het koelen)

 • Zorg dat u vaseline in huis hebt – een dun laagje op verband, voorkomt dat de wond plakt.

 • U heeft een handdoek nodig direct na de ingreep.

 • Let op: u mag geen ibuprofen innemen op de dag van de ingreep.

 • Op de dag van de ingreep dient u 4x 2 paracetamol in te nemen. Neem daarom altijd paracetamol mee naar de kliniek. Let op: Wij meten uw temperatuur in de kliniek. Pas na het meten, neemt u de paracetamol in. Dit is uiteraard wel vóór uw ingreep.

De behandeling

Bij een vaginavernauwing worden de spieren en het omliggende bindweefsel smaller gemaakt. We doen dit door de spieren en het omliggende bindweefsel rond de ingang en het onderste deel van de vagina naar elkaar toe te brengen. Daardoor wordt dit nauwer en krijgt u meer controle over de spieren.

U kunt ervoor kiezen om de ingreep onder lokale verdoving te doen. Hierbij wordt de ingang van de vagina strakker gemaakt, tot maximaal 2 cm naar binnen toe. Ook de spier rond de ingang van de vagina maken we strakker. Het effect hiervan is dat de vagina na de ingreep niet meer open staat, de ingang van de vagina is strakker en u voelt meer wrijving bij seksueel contact.

Bij een vaginavernauwing onder algehele narcose maken we niet alleen de spier rondom de ingang van de vagina strakker, maar ook de binnenzijde van de vagina. Na deze ingreep staat de vagina niet meer open, ervaart u meer stimulatie bij seksueel contact, maar worden ook klachten als verlies van lucht uit de vagina vrijwel altijd verholpen.

Nazorg

Bij een vaginavernauwing onder lokale verdoving verblijft u na de behandeling meestal nog een klein uur in de kliniek. Bent u onder volledige narcose geweest, dan is dit zo’n 3 tot 4 uur. Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

De verdoving werkt tot ruim na de ingreep, daarna blijft het operatiegebied gevoelig en pijnlijk. Dit houdt gemiddeld zo’n 14 dagen aan. Het operatiegebied zal bovendien in eerste instantie blauw, beurs en gezwollen zijn. Het is belangrijk dit gebied direct na de ingreep goed te koelen. Hiermee beperkt u de zwelling zoveel mogelijk. Koel ieder uur 10-15 minuten. Het is handig om een boterhamzakje te vullen met diepvrieserwten. Dit zakje doet u in een wegwerp washandje zodat de huid beschermt is tijden het koelen. Tot drie dagen na de behandeling raden wij aan dit regelmatig te blijven doen.

Daarnaast raden wij u aan om direct na de behandeling (dus al op de weg naar huis) op een opgerolde handdoek te gaan zitten. Hiermee wordt als het ware een drukverband nagebootst en zo de zwelling beperkt. Wij vragen u ook op de dag van de behandeling zelf een handdoek mee te nemen. Ook raden we u aan om dit de eerste paar dagen te blijven doen. Gedurende de nacht kunt u druk op de wond blijven houden door over uw ondergoed met maandverband een strakke (bijvoorbeeld corrigerende) onderbroek te dragen waarin u een theedoek, washandje of gastendoekje in kunt oprollen.

Houd er daarnaast rekening mee dat het litteken ook wat gevoelig kan zijn en dat u in het begin wat harde knobbeltjes kunt voelen. Hier hoeft u zich geen zorgen om te maken.

Belangrijk is dat de ontlasting de eerste periode zacht moet blijven, dit om de druk op het operatiegebied laag te houden. U dient hier zelf iets voor in huis te halen. Dit is verkrijgbaar bij de drogist. Daarnaast zult u de eerste weken wat bloedverlies hebben. U kunt hiervoor maandverband gebruiken.

Uiteraard kunt u deze klachten bespreken tijdens uw nacontrole(s). Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Houd er rekening mee dat het eindresultaat pas na 6 tot 9 maanden echt zichtbaar is.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen en een hele week niet te gaan werken. Tot ±6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten, fietsen en geen seksueel contact hebben. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Daarnaast mag u tot 6 weken na de ingreep niet in bad, niet zwemmen en geen tampons gebruiken.

De eerste paar keren dat u seksueel contact heeft na de behandeling kan dit wat gevoelig zijn en u kunt wat bloed verliezen. Ook gebeurt het in sommige gevallen dat de huid iets inscheurt. Om dit risico te verkleinen kunt u de huid zelf wat soepeler te maken door te masseren met vaseline. Goed om nog extra te benoemen is dat een strakkere vagina niet gegarandeerd verschil geeft in uw gevoel bij het hebben van seksueel contact. Dit hangt namelijk van veel andere factoren af. Bijvoorbeeld de hormonale status, vocht tijdens het vrijen, de erectie van uw partner of de zenuwuiteinden die mogelijk blijvend beschadigd zijn tijdens de bevalling. Deze factoren veranderen niet door deze ingreep.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met drs. Joke Haartsen.

Controle afspraken

Twee weken na uw ingreep komt u bij de assistente van drs. Joke Haartsen op controle. Tijdens deze afspraak bekijken we of de wond goed heelt. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door drs. Joke Haartsen zelf.

Before + After

My body, my choice

 • podcast brigitte
 • pink-sheets-2
 • interview natasja
 • pink-sheets-4
 • Pink sheets-1
spotify your body your choice