Tepelcorrectie2021-03-09T13:46:14+00:00

Tepelcorrectie

De tepel is een bepalend onderdeel van de borst en daarmee ook van uw lijf. Wanneer de tepel dus een afwijkende vorm heeft, kan dit als storend worden ervaren. Dit kan gaan om een ingetrokken tepel, of een tepel die te groot is en daardoor uit verhouding met het lichaam is. Er zijn twee soorten ingetrokken tepels. De eerste gaat om een tepel die normaal gevormd is, maar later toch naar binnen trekt. Bij de tweede variant is de ingetrokken tepel gewoonweg slecht aangelegd.

Met een relatief kleine ingreep kan dit verholpen worden. De meest voorkomende ingrepen hiervoor zijn een tepelverkleining of een tepelhofverkleining.

Wat kost een tepelcorrectie?

Plastische ChirurgiePrijs v.a.
Tepelcorrectie€650,-
Tepelhofverkleining€1.500,-

Het voortraject

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de tepelcorrectie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Hij gaat tevens kijken naar uw tepelhof en beoordelen welk type ingetrokken tepel u heeft.

Ingetrokken tepel – Type 1
Het eerste type is een ingetrokken tepel die normaal gevormd is maar soms naar binnen trekt. De plastisch chirurg voorkomt dit door een ringetje onder de huid te plaatsen. Bij een normale vorm van de tepel is dit een snelle en efficiënte ingreep zonder littekens. De melkgangetjes blijven intact waardoor u probleemloos borstvoeding kunt geven.

Ingetrokken tepel – Type 2
Het tweede type is de slecht aangelegde ingetrokken tepel. Deze ingetrokken tepel is moeilijker te behandelen. Dit probleem begint vooral vanaf de puberteit. Hier maakt de plastisch chirurg een incisie in de tepel om de melkgangetjes los te krijgen. Op deze manier wordt er vermeden dat de kanaaltjes de tepel naar binnen trekken. Na deze ingreep kan het zijn dat u enkele weken last heeft van korstvorming en is borstvoeding soms niet meer mogelijk.

Tepelverkleining
Een tepelverkleining wordt toepast bij te ver vooruitstekende tepels. De plastisch chirurg verwijdert het vooruitstekende deel van de tepel. De melkgangen blijven in principe geheel in tact.

Wilt u na een van bovenstaande ingrepen nog borstvoeding kunnen geven? Bespreek dit dan tijdens het consult met de arts. Uiteraard luisteren we tijdens het consult sowieso naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

De behandeling

De tepelcorrectie wordt in principe uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Echter wanneer de ingreep gecombineerd wordt met andere ingrepen, wordt het onder algehele narcose uitgevoerd. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af die tijdens de operatie ingesneden worden.

Tepelverkleining
Een tepelverkleining wordt toepast bij te ver vooruitstekende tepels. De plastisch chirurg verwijdert het vooruitstekende deel van de tepel. Tot slot wordt de tepel gehecht met fijne hechtingen. Aan deze ingreep houdt u geen littekens over. De melkgangen blijven in principe geheel in tact. Wanneer u extreem lange tepels hebt, kan het weleens voorkomen dat er een deel van de melkgangen verloren gaat.

Ingetrokken tepel
Bij een ingetrokken tepel zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Dit hangt af van waarom de tepel naar binnen getrokken is. Bij een tepel die normaal gevormd was en vervolgens naar binnen getrokken is, wordt deze naar buiten gedrukt en wordt er een ringetje onder de huid geplaatst. Het ringetje zorgt ervoor dat de tepel niet opnieuw naar binnen kan. Een tepel die erfelijk slecht is aangelegd, trekt vaak naar binnen door de melkklieren. Bij deze ingreep maken we de tepel dus los van de melkklieren zodat deze zelf naar buiten komt. Borstvoeding is bij deze laatste methode hierna niet meer mogelijk. Bij beide behandelingen wordt ook hier de tepel gehecht met fijne hechtingen.

De chirurg kan ervoor kiezen dat er, behalve hechtingen, ook een kunststof kapje om de tepel geplaatst wordt. Deze blijft twee weken zitten en dient ter ondersteuning van de hechtingen.

De behandeling duurt gemiddeld tussen de 30 en 60 minuten

Nazorg

Na een tepelcorrectie mag u vrij snel na de ingreep naar huis. Na de ingreep wordt naar de uitslaapkamer gebracht. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

De verdoving werkt nog tot enige tijd na de ingreep. Daarna kan het tepelgebied wat strak aanvoelen. Ook is het gebied wat gezwollen, de eerste drie dagen kan dit zelfs nog een beetje toenemen. Daarna verdwijnen deze klachten vanzelf.

De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd. Houdt er rekening mee dat het een aantal maanden duurt voordat u het eindresultaat kunt beoordelen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 en 14 dagen. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

Meest gestelde vragen

Vraag over Plastische chirurgie2020-09-04T12:07:51+00:00

Vraag over Plastische chirurgie

Before + After

Tepelcorrectie
Bel nu +31 (0)180-439001 Zijn we niet bereikbaar? Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op.