Tatiana: ” Ik voel mij blij, vrij en sexy! ”

Ik ben Tatiana (34) en ben mama van twee hele lieve, leuke, geweldige meisjes van 5; een tweeling. Ik heb in de zomer van 2019 een consult gehad met Susanna omdat ik geen andere uitweg meer zag. Ik had toentertijd 30 kilo overgewicht en was eigenlijk al vanaf mijn 17e aan het jojo-en. Ik was meerdere keren succesvol afgevallen, 20 kilo, 10 kilo, dan weer 18 kilo, maar helaas alle keren weer alles aangekomen + een beetje extra. Toen ik merkte dat mijn gewicht en bijkomende onzekerheden mij op alle fronten beperkte in het leven, ben ik online gaan oriënteren naar de mogelijkheden. Ik kwam uit bij een maagverkleining , maar ik was medisch niet ‘zwaar’ genoeg om een dergelijke operatie vergoed te krijgen. Daarom heb ik contact met Praktijk Gabriels opgenomen voor meer informatie en heb ik in de zomer van 2019 een hele fijne consult gehad met Susanna Diepstraten (bariatrisch consulente). Na e.e.a. te hebben overwogen hebben we de operatie op 2 oktober 2019 ingepland: de beste keuze van mijn leven!

Mijn keerpunt om deze stap te zetten

Ik was altijd een emotionele eter, vooral ’s avonds. En dat was eigenlijk vanaf mijn 16e ongeveer begonnen en naarmate ik ouder werd en meer verantwoordelijkheden kreeg werd dit erger. Na mijn zwangerschap van de tweeling heb ik een rotperiode gehad en ging op de automatische piloot. Zodra ik ‘s avonds op de bank zat en de kids op bed lagen, was eten mijn soort van ontspanning of juist mijn hide away. En dat werd structureel. Afvallen lukte na ontelbaar pogingen echt niet meer en kwam ik in een cirkel. Down gevoel, dus eten, daardoor me rot voelen en dus weer eten. Hier moest op een ‘drastische’ manier een eind aan komen. Het was tijd om de rotperiode af te sluiten en echt van mijn kindjes en al het moois om me heen te gaan genieten. Met dat in mijn achterhoofd was de keuze voor een gastric sleeve-operatie snel gemaakt.

Hoe gaat het nu na de operatie?

Op 2 oktober was het dan zover. Ik had er zo naartoe geleefd: van 99 kilo naar hopelijk 69 kilo. Ik voelde totaal geen spanning en was klaar voor een nieuwe en gezonde versie van mezelf. De operatie en herstelperiode is me echt 100% meegevallen. Na een week was ik alweer aan het werk en aan het minder- en anders eten gewend. Ik merkte dat ik snel alweer redelijk kon eten en drinken zonder er onwijze hinder van te ondervinden. Ik ga gewoon mee uit eten, al heb ik aan een voorgerecht wel genoeg. Ik drink zo nu en dan een wijntje en kan zelfs ook weleens wat lekkers eten. Maar ik ga niet te ver, want dat kan simpelweg niet meer. Mensen vragen of ik dat niet als een beperking zie, maar ik vind het juist heerlijk dat ik eindelijk een grens voel. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik ben nu in nog geen 4 maanden tijd al 28 kilo afgevallen en ben lekker aan het sporten. Ik voel me heerlijk, vrij, blij en gelukkig. Ik heb nu een BMI van 24 en kwam van een BMI van ruim 34 af: ik ben qua gewicht eindelijk officieel gezond, echt een mijlpaal. Ik wil er nog 3 kilo af en dan ben ik helemaal tevreden. De gastric sleeve-operatie was echt de beste keuze van mijn leven en zou het iedereen aanraden.

Tip van Taat

Eigenlijk op het moment dat ik besefte dat het niet meer zo verder kon, voelde ik tegelijkertijd een soort schaamte. Bang dat mensen mij zwak zouden vinden, geen ruggengraat: ‘lekker makkelijk om voor een operatie te gaan.’ Iemand uit mijn directe omgeving zei: Taat, dat wil je toch niet, dat kan je toch gewoon zelf. Toen besefte ik dat het zoveel meer is dan een operatie. Je zal je levensstijl aan moeten passen en het heeft invloed op alles. Daarnaast is het een hulpmiddel. Het helpt je om door te zetten, om de juiste mindset te krijgen, want je kan niet anders. Je kan niet meer teveel eten. Een tip van mij, koop deze twee boeken:

  1. De kookbijbel
  2. De eiwitbijbel 

Daarnaast moet je maling hebben aan wat een ander denkt. Het gaat om jouw geluk, jouw gezondheid, jouw lichaam en -als je mama/papa bent- jouw kindjes die een gelukkige ouder verdienen. Maatje 36 en een modellenlijfje was niet mijn doel; gelukkig zijn wel en dat ben ik nu zeker!

Volg mij via instagram: TAATRB