Schaamlipcorrectie

Bij een schaamlipcorrectie, ook wel schaamlipverkleining of labiacorrectie genoemd, wordt er een betere verhouding aangebracht tussen de binnenste en buitenste schaamlippen. Bij sommige vrouwen zijn de binnenste schaamlippen groot, waardoor ze langer zijn dan de buitenste schaamlippen. Een binnenste schaamlipcorrectie is de meest voorkomende ingreep.

Wanneer de schaamlippen ver uitsteken kan dit klachten geven of ongemak veroorzaken bij dagelijkse zaken, zoals het dragen van strakke kleding, fietsen of seksuele activiteiten. Schaamlipcorrecties worden dan ook verricht om esthetische of praktische redenen. De ingreep mag enkel uitgevoerd worden bij vrouwen boven de 18 jaar oud – dit is volgens de richtlijn van de branchevereniging.

Wat kost een schaamlipcorrectie?

Cosmetische GynaecologiePrijs v.a.
Schaamlipcorrectie eenzijdig€950,-
Schaamlipcorrectie binnenste schaamlippen€1.350,-
Schaamlipcorrectie buitenste schaamlippen€2.485,-
Clitoriskapreductie inclusief correctie binnenste schaamlippen€2.485,-
Vaginavernauwing (perineoplastiek)€2.585,-

Het voortraject

Tijdens het eerste consult met onze cosmetisch gynaecoloog drs. Joke Haartsen bespreken we met u alle aspecten die met de behandeling te maken hebben. Zo gaan we het gesprek aan over waarom u de schaamlipcorrectie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. U krijgt informatie over de verschillende methodes en operatietechnieken en we onderzoeken welk van deze technieken het beste past bij uw unieke situatie. We geven u natuurlijk een beeld van welk resultaat u hierbij mag verwachten. Tot slot lichten we u voor over wat de mogelijke risico’s van de ingreep zijn en hoe het nazorgtraject eruitziet. Uiteraard is er ruimte om al uw vragen te stellen. Kortom, u krijgt altijd een eerlijk advies en wordt op een transparante manier voorgelicht over de behandeling en de periode die daarop volgt.

Drs. Joke Haartsen is iedere woensdag aanwezig bij DG CLINIC van 16:00 uur tot 20:00 uur.

Aansluitend op dit consult wordt er nog een afspraak ingepland met de assistente van drs. Joke Haartsen. Zij neemt nogmaals het gehele traject en alle praktische aspecten met u door.

Voorbereidingen

Er zijn een aantal voorbereidingen die u zelf al voor de ingreep kunt treffen:

  • Koop voldoende paracetamol.

  • Koop maandverband.

  • Koop een strakke onderbroek met pijpjes (corrigerende onderbroek, fiets- of sportbroek)

  • Koop dunne wegwerp washandjes. (te gebruiken bij het koelen)

  • Zorg dat u vaseline in huis hebt – een dun laagje op verband, voorkomt dat de wond plakt.

  • Zorg dat u een aantal zakjes diepvrieserwten in de vriezer hebt.

  • U heeft een handdoek nodig direct na de ingreep. Zorg dat u die bij u hebt op de dag van de ingreep.

  • Let op: u mag geen ibuprofen innemen op de dag van de ingreep.

  • Op de dag van de ingreep dient u 4x 2 paracetamol in te nemen. Neem daarom altijd paracetamol mee naar de kliniek. Let op: Wij meten uw temperatuur in de kliniek. Pas na het meten, neemt u de paracetamol in. Dit is uiteraard wel vóór uw ingreep.

De behandeling

De schaamlipcorrectie is een ingreep die in principe wordt uitgevoerd onder een lokale verdoving. Op de voorbereidingskamer wordt er een verdovende spray aangebracht, waarna met prikjes de lokale verdoving wordt toegediend. Dat wil zeggen dat alleen het gebied waar de ingreep uitgevoerd wordt, verdoofd is. U voelt dus niets van de behandeling. Wanneer u dit wenst, is het ook mogelijk om tegen een meerprijs te kiezen voor een algehele narcose.

Tijdens de behandeling wordt de overtollige huid afgetekend met een steriele stift. Bij de operatie wordt het overtollige huid en weefsel verwijderd. De wond wordt gehecht met oplosbare onderhuidse hechtingen. De littekens zijn over het algemeen 6 maanden na de ingreep niet meer zichtbaar.

De ingreep wordt vaak uitgevoerd in combinatie met een clitoriskapcorrectie.

Nazorg

Bij een schaamlipcorrectie verblijft u na de behandeling meestal nog een klein uur in de kliniek. Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

De verdoving werkt tot ruim een uur na de ingreep, daarna zal het behandelde gebied gevoelig zijn. De pijn na een schaamlipcorrectie wordt heel wisselend ervaren. Hoe beter u zich aan de nazorg adviezen houdt, hoe minder pijn u zult ervaren.  Het operatiegebied zal in eerste instantie beurs en gezwollen zijn. Het is belangrijk dit gebied direct na de ingreep goed te koelen. Het is handig om een boterhamzakje te vullen met diepvrieserwten. Dit zakje doet u in een wegwerp washandje zodat de huid beschermt is tijden het koelen. Hiermee beperkt u de zwelling zoveel mogelijk. Koel ieder uur 10-15 minuten. Tot drie dagen na de behandeling raden wij aan dit regelmatig te blijven doen. Het kan 6 tot 10 weken duren voordat de zwelling geheel is weggetrokken. Het kan voorkomen dat de zwelling en pijn één week na de ingreep weer iets erger wordt, hier hoeft u niet van te schrikken.

Daarnaast raden wij u aan om direct na de behandeling (dus al op de weg naar huis) op een opgerolde handdoek te gaan zitten. Hiermee wordt als het ware een drukverband nagebootst en zo de zwelling beperkt. Wij vragen u ook op de dag van de behandeling zelf een handdoek mee te nemen. Ook raden we u aan om dit de eerste paar dagen te blijven doen. Gedurende de nacht kunt u druk op de wond blijven houden door over uw ondergoed met maandverband een strakke (bij voorbeeld corrigerende) onderbroek te dragen waarin u een theedoek, washandje of gastendoekje in kunt oprollen.

Tot enkele dagen na de ingreep dient u te spoelen tijdens en na een toiletbezoek. Dep daarna de huid voorzichtig droog. Daarnaast kunt u de eerste weken wat bloedverlies hebben. U kunt hiervoor maandverband gebruiken.

Houd er rekening mee dat het eindresultaat pas na 3 tot 6 maanden echt zichtbaar is.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen en een hele week niet te gaan werken. Tot ±6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten, fietsen en geen seksueel contact hebben. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan. Ook raden wij u af te gaan zwemmen, in bad te gaan of tampons te gebruiken.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met drs. Joke Haartsen.

Controle afspraken

Twee weken na uw ingreep komt u bij de assistente van drs. Joke Haartsen. Tijdens deze afspraak bekijken we of de wond goed heelt. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door drs. Joke Haartsen zelf.

Before + After