Oorcorrectie2021-03-09T13:36:56+00:00

Oorcorrectie

De stand van de oren kan als storend worden ervaren wanneer deze afwijkend is aan de rest van het gezicht. Dit is veelal het geval wanneer iemand afstaande oren heeft, ook wel flaporen genoemd. Afstaande oren zijn veelal aangeboren en ontstaan door een vervorming in het kraakbeenskelet van de oorschelp. Middels een oorcorrectie kan de stand gecorrigeerd worden zodat de oren dichter langs het gelaat komen te staan. Bij een oorcorrectie kan de vorm, grootte en stand van het oor gecorrigeerd worden. Het is een relatief kleine ingreep.

Wat kost een oorcorrectie?

Plastische ChirurgiePrijs v.a.
Oorcorrectie€1.950,-

Het voortraject

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de oorcorrectie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Hij onderzoekt uw oren, hij kijkt hierbij naar de stand van de oren, de neusschelp, enzovoort. Aan de hand daarvan kijkt hij samen met u welke specifieke ingreep er nodig is om uw (uiterlijke) wensen te realiseren. Hij beoordeelt tevens of de ingreep überhaupt mogelijk is in uw situatie. Uiteraard luisteren we hierbij naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen.

Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

De behandeling

De oorcorrectie wordt in principe uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. De plastisch chirurg tekent met een steriele stift de huid af in het te behandelen gebied.

Bij de start van de ingreep wordt er een kleine incisie gemaakt achter het oor. Er wordt een stukje kraakbeen verwijderd en de arts brengt de oorschelp in de juiste positie en de gewenste vorm. Dit gebeurt van binnenuit. In sommige gevallen ontbreekt de plooi in het oor, ook dit kan direct verholpen worden. Dit wordt gerealiseerd door een permanente (onzichtbare) hechting in het oor te plaatsen en/of door kraakbeen in de gewenste vorm te schrapen.

De kleine snedes worden met oplosbare hechtingen gedicht en afgeplakt met pleisters.

De behandeling duurt gemiddeld 45 minuten.

Nazorg

Na de oorcorrectie verblijft u na de behandeling meestal nog enkele uren in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Om uw oren te beschermen, krijgt u een elastische hoofdband om. Deze band dient u de eerste week dag en nacht te dragen. Vervolgens draagt u deze nog eens vier weken enkel ‘s nachts. Dit altijd op instructies van uw behandelend arts.

De eerste dagen zal u last hebben van wat zwellingen en kan het behandelde gebied er wat blauw uitzien. De eerste dagen kunt u toenemende pijn rond de oren en/of hoofdpijn ervaren. Ook kan het behandelde gebied een trekkend gevoel geven, dit omdat de oren dan nog onder spanning staan. Bij sommige patiënten zijn de oorschelpen nog een aantal weken gevoelig of juist gevoelloos zijn. Dit trekt vanzelf wel.

De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Uiteraard kunt u klachten altijd bespreken tijdens uw nacontrole(s). Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 7 dagen en 14 dagen. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

Meest gestelde vragen

Vraag over Plastische chirurgie2020-09-04T12:07:51+00:00

Vraag over Plastische chirurgie

Before + After

My body, my choice

  • podcast brigitte
  • pink-sheets-2
  • interview natasja
  • pink-sheets-4
  • Pink sheets-1
spotify your body your choice
Bel nu +31 (0)180-439001 Zijn we niet bereikbaar? Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op.