Promotieonderzoek biedt meer inzicht in oorzaken kapselvorming bij borstimplantaten

Oorzaak van overmatige kapselvorming

Er is een oorzaak gevonden bij kapselcontractie, ook wel overmatige kapselvorming genoemd, bij borstprothesen van silicone. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van onderzoeker Yara Bachour. Bachour promoveerde eind januari 2020 aan de VU Amsterdam bij plastisch chirurg, prof. dr. Marco Ritt.

Mevrouw Bachour heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de oorzaak van kapselvorming bij borstimplantaten. Kapselvorming is een veelbesproken en een van de belagrijkste complicaties na een borstvergroting met siliconen borstprothesen. Ook is dit waarom veel patienten kiezen voor een prothesewissel of heroperatie.

Voor jarenlang is er gedacht dat de aanwezigheid van bacteriën ernstige kapselvorming veroorzaakte, tot op heden is de exacte oorzaak nog steeds niet gevonden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is tevreden met de resultaten van het onderzoek. De uitkomsten zijn erg relevant zodat er meer vervolgonderzoek gedaan kan worden. Door onderzoek te doen kan kapselcontractuur worden voorkomen en er kan een beeld worden geschetst van de vrouw die meer kans heeft om overmatige kapselvorming te krijgen.

De reactie van het lichaam op een borstprothese

Siliconen borstprothesen worden al decennialang gebruikt voor een borstvergroting of borstreconstructie na borstkanker. In de loop der tijd vormt er zich een kapsel rond de prothese, dit gebeurd nadat de prothese in het lichaam is gebracht. Het optreden van kapselvorming is een natuurlijke reactie van het lichaam en is in de meeste gevallen niet schadelijk of storend. Het kapsel is namelijk dun en zacht, het veroorzaakt geen klachten en vervormd de borst niet.

Er is echter wel een uitzondering, er kan ook kapselcontractie optreden, ook wel overmatige kapselvorming. In dit geval verhardt en krimpt het kapsel rond de prothese en brengt verscheidene klachten met zich mee. Deze complicatie kan voorkomen bij vrouwen die een borstvergroting hebben gehad, maar ook bij vrouwen die een borstreconstructie na borstkanker hebben ondergaan. Bij deze laatste groep komt overmatige kapselvorming relatief vaker voor, bij 19-25% van de vrouwen.

Het gevolg van overmatige kapselvorming

Ernstige kapselvorming kan diverse klachten met zich mee brengen, denk aan bijvoorbeeld borstpijn, bewegingsbeperkingen en verandering van de vorm en volume van de borst. Deze klachten hebben niet alleen invloed op het visuele aspect, en op het esthetische resultaat, maar ook op de kwaliteit van leven. Door overmatige kapselvorming kan het leven aanzienlijk beperkt worden.

In bijna elk geval is het nodig om geopereerd te worden om het kapsel te verwijderen. Vaak komt er ook vervanging of verwijdering van de prothesen aan te pas. Ernstige kapselvorming is een van de meest voorkomende complicaties bij een borstvergroting of borstreconstructie met silicone protheses, tevens is dit de reden van een heroperatie.