Naarmate we ouder worden, verandert er veel aan ons lichaam. De stevigheid van het lichaam verandert en alles wordt iets slapper. Vooral het krijgen van kinderen is een extra aanslag op de vagina. Als vrouwen grote kinderen krijgen, rekken de spieren erg op. Bij dit soort bevallingen scheuren vrouwen vaak in of er wordt ingeknipt. Als dit niet nauwkeurig wordt gehecht, ontstaat er de kans dat ‘je onderkantje’ als het ware altijd open staat.

Het gevolg kan zijn dat u en of uw partner veel minder voelen tijdens de seks. Sommige vrouwen ervaren dat er vaker lucht uit de vagina ontsnapt. Soms treedt er ook urineverlies op tijdens het hoesten, niezen of sporten.

Er zijn een aantal manieren om deze klachten te verhelpen. Allereerst: geef het de tijd. Een paar maanden na de bevalling, zeker na het stoppen van de borstvoeding, zullen de spieren een heel eind hersteld zijn.

Helpt dat onvoldoende, of is de ingang van de vagina echt heel wijd geworden, dan zijn er tegenwoordig hele goede alternatieven.

Met de FemiLift (vaginale laser) wordt het bindweefsel van de hele vagina verstevigd. Het gevolg is dat u de urine beter kan ophouden, dat u weer meer gevoel heeft met vrijen en dat alles van onder ook veel minder zwaar aanvoelt. Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig, telkens om de 4 weken. Heel fijn is dat u direct na de behandeling gewoon alles weer mag doen. Alleen met vrijen moet u 3 dagen wachten. 85% van de vrouwen is heel tevreden over deze behandeling.

Is de ingang te wijd, dan is een laserbehandeling niet voldoende en helpt alleen een operatie. Bij die operatie worden zowel de ingang als de hele vagina vernauwd en verstrakt. Het ziet er daarna ook bijna weer net zo uit als voor de bevallingen. Met de operatie kun je het dus veel strakker maken. Het resultaat is in principe ook blijvend. De operatie wordt onder narcose of met een ruggenprik uitgevoerd en duurt ongeveer een uur.

Om een goede keus te maken is het dus wel belangrijk om eerst te kijken waar de mogelijke oorzaak ligt voordat u overgaat tot een behandeling. Dat kan eenvoudig door een geheel vrijblijvend consult bij drs. Joke Haartsen. Die kan samen met u kijken waar het probleem ligt en wat de beste behandeling zou kunnen zijn. Zeker is wel dat het zonde is om er niets mee te doen. De vagina is echt niet alleen om kinderen te baren. U moet er ook van kunnen genieten.

Drs. Joke Haartsen is een geweldige cosmetisch gynaecoloog met ruim twintig jaar ervaring. Ze blijft zichzelf onderscheiden door meerdere workshops en opleidingen te volgen in het binnen- en buitenland. Als enige in Europa heeft ze alle speciale certificaten en onderscheidingen behaald in de cosmetische gynaecologie industrie. In de cosmetische gynaecologie heeft zij zich specifiek toegelegd op labiumcorrectiesperineoplastiek met operatieve vaginavernauwing en vaginale laserbehandelingen.

U kunt online uw afspraak maken of door te bellen naar 0180 439001.