MAX Masterclass: Jaap Seidell over gezond eten ondanks alle verleidingen.

Wij bij DG CLINIC vinden gezond eten een erg belangrijk onderwerp. Dit zorgt er namelijk voor dat je na een bariatrische behandeling op je gewenste gewicht blijft.

Gezond eten is goed voor het lichaam, maar het kan een behoorlijke uitdaging zijn om het ook daadwerkelijk te doen. In de winkels barst het van de lekkere, maar slechte voedingsmiddelen en zie die maar eens te weerstaan. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam, legt in MAX Masterclass uit hoe u dit doet en geeft extra tips op MAX Vandaag.

Vermijd impulsaankopen

“Waar het vaak mis gaat is bij de impulsaankopen. Je hebt trekt en koopt daarom wat bij een benzinestation, supermarkt of op een andere locatie. Vaak is zo’n impulsaankoop ongezond. Een manier om dit te vermijden is door voorbereid op pad te gaan. Neem bijvoorbeeld snackgroente of fruit mee voor die momenten waarop de lekkere trek onderweg opspeelt.”

Maak altijd een boodschappenlijstje

“Veel mensen gaan zonder lijstje boodschappen doen. Eenmaal in de supermarkt gaan zij af op aanbiedingen of zoeken zij naar producten waar zij op dat moment trek in hebben. Dan ga je vaak voor de bijl. Door vooraf te plannen en te noteren wat je gaat kopen kun je dat ondervangen.”

Probeer zelf te koken

“Zelf koken kan ook helpen bij een gezonder eetpatroon. Je ziet dat meer mensen dit zijn gaan doen door de coronacrisis, omdat zij hier nu tijd voor hebben. Wie zelf kookt bepaalt de ingrediënten en kan ook zelf de hoeveelheden controleren. Bij kant-en-klaar-producten is dit niet mogelijk.”

Bereid u voor

“We eten vaak uit verveling of om bij wijze van spreken maar wat in onze mond te hebben. Het kan helpen om hierop te anticiperen daar bijvoorbeeld een schaal snackgroente neer te zeggen op uw bureau of andere plek waar u veel bent. Zo is de verleiding om naar bijvoorbeeld de koektrommel te zoeken minder groot, want er staat immers al eten voor uw neus.

Deze methode werkt niet alleen goed bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Sommige kinderen willen geen groente eten tijdens het avondeten, maar als er kleine tomaatjes, komkommertjes en andere groenten in een schaal op de tafel staan dan eten ze het wel.”

Lees hier het hele artikel.