Maagband

Het plaatsen van een maagband is een van de behandelingen om overgewicht tegen te gaan. Bij de maagband, ook wel gastric band genoemd, wordt er via een kijkoperatie een siliconenbandje rond de maag geplaatst. Hierdoor wordt de mag in twee delen verdeeld; de kleinere voormaag en een grotere restmaag. Doordat de voormaag een stuk kleiner is dan voorheen, zult u sneller en langer een verzadigd gevoel ervaren na het eten. Op deze manier helpt de ingreep u met het verliezen van gewicht.

Uiteraard bent en blijft u zelf verantwoordelijk dat u uw gewenste gewicht behaald en hierop blijft. Dit kan enkel door aanpassingen in uw algehele leefstijl; minder eten en meer bewegen. Het resultaat van een maagband is dus alleen blijvend als u er zelf voor gaat.

Wat kost een maagband?

OvergewichtPrijs v.a.
Gastric sleeve€8.200,-
Gastric bypass€9.200,-
Mini gastric bypass€8.800,-
Maagband€7.750,-
Doorslikbare maagballon€4.195,-
Maagballon€3.900,-
Verwijderen maagband (elders geplaatst)€3.350,-

Het voortraject

Bariatrie is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: De maagballon, maagband, gastric sleeve en gastric bypass. Wij begrijpen als geen ander dat het een hele stap is om een eerste consult in te plannen voor een bariatrische ingreep.

Daarom neemt een van onze consulenten tijdens een eerste consult uitgebreid de tijd om samen met u naar uw lichaam, uw klachten, uw leefstijl en uw wensen te kijken. We bespreken de bovenstaande bariatrische methodes en operatietechnieken en laten zien welk resultaat u hierbij mag verwachten. Maar ook komen de mogelijke risico’s en nazorg aan bod. Tijdens het consult wordt er ook direct gekeken of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze.

U krijgt een hoop informatie te verwerken tijdens dit eerste consult. Natuurlijk zijn wij ook na het gesprek bereikbaar om al uw vragen nog te beantwoorden. Uw vaste contactpersoon hiervoor is Chris Deprez, onze bariatrisch verpleegkundige. Kortom wij zullen u gedurende het gehele traject volledig ondersteunen.

De behandeling

Het plaatsen van de maagband vindt plaats middels een (kijk)operatie onder algehele narcose. Er worden 5 kleine incisies gemaakt, die amper zichtbaar zijn. Zoals eerder genoemd wordt er bij een maagband een siliconenbandje om de maag geplaatst, net boven de slokdarm. Hiermee wordt de maag vernauwd en in een klein- en groter deel verdeeld. De maagband bevat een soort langwerpige ballon. Met deze ballon kan de doorsnede van de maagband ook na de operatie nog worden aangepast. Dit is afhankelijk van hoeveel u afvalt en in welke mate u het effect van de maagband merkt.

De ballon wordt opgeblazen door een zoutwateroplossing in de ballon te spuiten, dit gebeurt via de injectiepoort. Deze is tijdens de operatie onder de huid aangebracht en staat in verbinding met de maagband. Doordat de ballon opgeblazen wordt, wordt het bandje strakker en de voormaag nauwer. Hoe nauwer de band, hoe sneller u een vol gevoel heeft, waardoor u meer gewicht zult verliezen. Via de injectiepoort kan er ook vocht worden weggehaald waardoor het bandje iets losser komt te zitten. Hier is geen nieuwe operatie voor nodig.

Nazorg

Bij het plaatsen van de maagband verblijft u na de behandeling meestal nog drie tot vier uur in de kliniek. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten. 

Bij een behandeling onder narcose begint u thuis met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit. Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om veel water/thee te drinken.

Doordat een maagband geplaatst wordt middels een kijkoperatie is het herstel minder langdurig. Toch heeft het lichaam tijd nodig om in zijn eigen tempo te herstellen. De belangrijkste leefregels voor na de ingreep, vindt u in onze folder “leefregels na bariatrie”. Deze wordt u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep.

Om u op weg te helpen met voeding, kunt u bij ons de kookbijbel aanschaffen. Een kookboek, geschreven door een van onze patiënten. Dit boek is specifiek gericht op voeding na een bariatrische ingreep.

Activiteiten

Er zijn een aantal punten waar u specifiek rekening mee dient te houden. Zo mag u de eerste week na de ingreep niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer, tenzij anders vermeld door uw arts. Ook raden wij af om in de eerste week gevaarlijke machines te hanteren.

Roken, drugs of alcohol verstoren uw algehele herstelproces. Daar komt bij dat roken de bloedvaten vernauwd. Het is daarom verstandig om vanaf 4 weken vóór tot 4 weken na de ingreep niet te roken.

Controle afspraken

Ook in het natraject zal Chris Deprez u blijven ondersteunen. De dag na de ingreep bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 14 dagen. De tweede controle wordt gepland 6 weken na uw ingreep. De vervolgcontroles vinden plaats na 3, 6, 9 en 12 maanden na de ingreep. Tijdens deze controles wordt er ook gekeken of de band eventueel strakker moet worden gezet. Dit is afhankelijk van het resultaat en van uw verzadigingsgevoel. Het eerste jaar passen we maximaal 3 a 4 aanpassingen toe. Het bijspuiten van de zoutwateroplossing kost €75,- per keer en wordt altijd gedaan door een BIG-geregistreerde verpleegkundige.

Na het eerste jaar blijven wij u nog vijf jaar lang begeleiden, door elk halfjaar een afspraak met u in te plannen bij onze kliniek in Barendrecht. Wenst u extra begeleiding buiten de vaste controle afspraken? Ook dit is geen probleem en, is op elk moment mogelijk en is altijd onbeperkt. De bariatrisch consulent of bariatrisch verpleegkundige zijn iedere donderdag aanwezig in onze praktijk in Barendrecht. Hiervoor brengen wij geen extra kosten in rekening.

Tot slot: Elk lichaam is uniek en zoals gezegd is uw algehele leefstijl de grootste sleutel tot succes. Wij kunnen daarom nooit een garantie bieden hoe snel en hoeveel u afslankt na de ingreep. Wij raden u aan om zoveel mogelijk gezond te eten en voldoende te bewegen voor het beste resultaat.

Heeft u vragen of twijfels, aarzel dan niet en neem telefonisch contact met ons op. Wij zijn ook 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer + 31 (0)180 – 439001. Ook zijn wij bereikbaar op ons WhatsApp nummer +31 6 15 60 09 28.

Let op: DG CLINIC fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat de risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in België behandeld.

Before + After

My body, my choice

  • podcast brigitte
  • pink-sheets-2
  • interview natasja
  • pink-sheets-4
  • Pink sheets-1
spotify your body your choice