Maagballon

Het plaatsen van een maagballon (orbera ballon) is een van de behandelingen om overgewicht tegen te gaan. De maagballon is een zachte siliconen bal, die we via uw mond in de slokdarm en maag plaatsen. Zodra deze op positie zit, wordt deze gevuld met een zoutoplossing. De ballon vult constant een deel van uw maag op, waardoor u een verzadigd gevoel heeft. We laten de ballon zo’n zes maanden op positie zitten. Dit helpt u bij het afvallen en het aanleren van een nieuw voedingspatroon. Uw lichaam went aan minder eten, waardoor het ook na verwijdering van de maagballon gemakkelijker vol te houden is

De maagballon is een uiterst veilige methode om de maaginhoud snel en drastisch te verkleinen. Er komt geen operatie aan te pas.

Uiteraard bent en blijft u zelf verantwoordelijk dat u uw gewenste gewicht behaald en hierop blijft. Dit kan enkel door aanpassingen in uw algehele leefstijl; minder eten en meer bewegen. Het resultaat van een maagballon is dus alleen blijvend als u er zelf voor gaat.

Wat kost een maagballon? 

OvergewichtPrijs v.a.
Maagballon€3.500,-
Maagband€6.750,-
Verwijderen maagband (elders geplaatst)€3.350,-
Doorslikbare maagballon€4.195,-
Gastric sleeve€8.200,-
Gastric bypass€9.200,-
Mini gastric bypass€8.800,-

Het voortraject

Bariatrie is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: De maagballon, maagband, gastric sleeve en gastric bypass. Wij begrijpen als geen ander dat het een hele stap is om een eerste consult in te plannen voor een bariatrische ingreep.

Daarom neemt een van onze consulenten tijdens een eerste consult uitgebreid de tijd om samen met u naar uw lichaam, uw klachten, uw leefstijl en uw wensen te kijken. We bespreken de bovenstaande bariatrische methodes en operatietechnieken en laten zien welk resultaat u hierbij mag verwachten. Maar ook komen de mogelijke risico’s en nazorg aan bod. Tijdens het consult wordt er ook direct gekeken of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze.

U krijgt een hoop informatie te verwerken tijdens dit eerste consult. Natuurlijk zijn wij ook na het gesprek bereikbaar om al uw vragen nog te beantwoorden. Uw vaste contactpersoon hiervoor is Chris Deprez, onze bariatrisch verpleegkundige. Kortom wij zullen u gedurende het gehele traject volledig ondersteunen.

Voorbereidingen

Er zijn een aantal voorbereidingen die u zelf voor de ingreep kunt treffen:

  • Regel vervoer terug naar huis. Na de behandeling mag u zelf niet deelnemen aan het verkeer.

  • Zorg dat u nuchter bent voor de behandeling.

  • Het is verstandig om gemakkelijke/loszittende kleding aan te trekken. Strakke kleding zit niet lekker na de ingreep.

  • De eerste 24 uur adviseren we u om niet alleen te zijn. Zorg dus dat er iemand bij u thuis is.

  • Haal voldoende zetpillen in huis.

De behandeling

Voor het plaatsen van een maagballon krijgt u een roesje. De arts kijkt met een kleine camera, vastzittend aan een slangetje, of de slokdarm, middenrif en maag in orde zijn. Wanneer dit er goed uitziet, wordt overgegaan tot plaatsing van de (lege) maagballon. Hiervoor gebruiken ze een dunne, flexibele slang (endoscoop). Via de mond wordt deze in de maag geplaatst. Wanneer de ballon op zijn plaats zit, wordt deze gevuld met 500 ml fysiologische zoutoplossing. Tot slot wordt de ballon gesloten en is de ingreep voltooid.

De ballon blijft ongeveer zes maanden zitten. Het verwijderen van de ballon gaat op dezelfde wijze, met de slang via de slokdarm.

Nazorg

Na de maagballon operatie verblijft u na de behandeling meestal nog drie tot vier uur in de kliniek. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken aan. Wanneer de arts de beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten. 

Na de behandeling begint u thuis met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit. Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om veel water/thee te drinken.

Doordat een maagballon geplaatst wordt middels een kijkoperatie is het herstel minder langdurig. Toch heeft het lichaam tijd nodig om in zijn eigen tempo te herstellen. De belangrijkste leefregels voor na de ingreep, vindt u in onze folder “leefregels na bariatrie”. Deze wordt u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep.

Belangrijk om te weten is dat er na plaatsing een adaptieperiode is, dit is een periode die het lichaam nodig heeft om de maagballon te accepteren en zich hieraan aan te passen. Hierdoor kunt u de eerste 2 à 3 dagen misselijkheid ervaren. Houden deze klachten gedurende een langere periode aan, neem dan contact op met de kliniek.

Om u op weg te helpen met voeding, kunt u bij ons de kookbijbel aanschaffen. Een kookboek, geschreven door een van onze patiënten. Dit boek is specifiek gericht op voeding na een bariatrische ingreep.

Activiteiten

Er zijn een aantal punten waar u specifiek rekening mee dient te houden. Zo mag u de eerste week na de ingreep niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer, tenzij anders vermeld door uw arts. Ook raden wij af om in de eerste week gevaarlijke machines te hanteren.

Roken, drugs of alcohol verstoren uw algehele herstelproces. Daar komt bij dat roken de bloedvaten vernauwd. Het is daarom verstandig om vanaf 4 weken vóór tot 4 weken na de ingreep niet te roken.

Controle afspraken

Ook in het natraject zal Chris Deprez u blijven ondersteunen. De dag na de ingreep bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 14 dagen. Zes maanden na plaatsing van de ballon plannen we voor u een afspraak bij de arts voor het verwijderen van de maagballon. Deze termijn is gekozen omdat de fabrikant garandeert dat de maagballon gedurende deze periode niet zal lekken. Mocht de maagballon langer blijven zitten, en gaan lekken, doordat deze wordt aangetast door maagzuur, dan verlaat de vloeistof op natuurlijke wijze het lichaam.

Wenst u extra begeleiding buiten de vaste controle afspraken? Ook dit is geen probleem en, is op elk moment mogelijk en is altijd onbeperkt. De bariatrisch consulent of bariatrisch verpleegkundige zijn iedere donderdag aanwezig in onze praktijk in Barendrecht. Hiervoor brengen wij geen extra kosten in rekening.

Tot slot: Elk lichaam is uniek en zoals gezegd is uw algehele leefstijl de grootste sleutel tot succes. Wij kunnen daarom nooit een garantie bieden hoe snel en hoeveel u afslankt na de ingreep. Wij raden u aan om zoveel mogelijk gezond te eten en voldoende te bewegen voor het beste resultaat.

Heeft u vragen of twijfels, aarzel dan niet en neem telefonisch contact met ons op. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer + 31 (0)180 – 439001. Ook zijn wij bereikbaar op ons WhatsApp nummer +31 6 15 60 09 28.

Let op: DG CLINIC fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat de risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in België behandeld.

Before + After

My body, my choice

  • podcast brigitte
  • pink-sheets-2
  • interview natasja
  • pink-sheets-4
  • Pink sheets-1
spotify your body your choice