Gynaecomastie2021-03-09T13:34:34+00:00

Gynaecomastie

Het komt regelmatig voor dat er borstvorming optreedt bij een man. Dit wordt gynaecomastie genoemd. Ondanks dat er nog steeds een taboe over heerst, wordt een borstcorrectie bij een man veel uitgevoerd. Borstvorming kan zowel aan een of beide kanten optreden. De oorzaak is in de meeste gevallen overmatig klierweefsel, door een te hoge oestrogeenproductie. In een klein deel van de gevallen is de oorzaak vetweefsel, eventueel in combinatie met klierweefsel.

Mannen kunnen hier in de puberteit last van krijgen, dan vaak omdat dit erfelijk bepaald is. Ook naarmate de man ouder wordt, kan deze klacht opspelen. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld medicijngebruik of het gebruik van anabolen.

Er zijn gevallen waar gynaecomastie erfelijk bepaald is. Dan ontwikkelt dit zich veelal in de puberteit. Het komt voor dat de borstvorming vanzelf wegtrekt bij mannen. Maar wanneer dit niet zo is, wordt het door veel mannen als storend ervaren. Op dat moment is een borstcorrectie een goede uitkomst.

Wat kost een gynaecomastie?

Plastische ChirurgiePrijs v.a.
Gynaecomastie bij de man€3.500,-
Tepelcorrectie€650,-
Tepelhofverkleining €1.500,-

Het voortraject

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de borstcorrectie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen en het verdere hersteltraject van uw ingreep. Zij beantwoordt uw vragen over het algemeen verloop.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Hij bekijkt uw borsten op en bespreekt met u de wenselijke nieuwe maat. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

In sommige gevallen raadt de arts aan om de borsten te behandelen door middel van liposuctie. Hierbij wordt er gekeken of de borstvorming veroorzaakt is door vetweefsel. Dit wordt per individueel geval bekijken.

De behandeling

Een gynaecomastie wordt over het algemeen uitgevoerd onder algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. Ook tekent de chirurg de plekken af waar de insneden gemaakt gaan worden.

Er zijn twee behandelmethoden mogelijk. Bij de variant waar er verhard weefsel achter de tepel zit, maakt de arts een kleine incisie aan de onderkant van uw tepelhof. Via deze snede wordt het klierweefsel gescheiden van de huid en spier. Het klierweefsel wordt, op een klein deel na, uit de borst gehaald. Er blijft een kleine hoeveelheid achter in de borst, anders is er een risico dat de tepel gaat indeuken. Tot slot worden de incisies gehecht met oplosbare hechtingen en krijgt u verband over de wond.

Wanneer de gynaecomastie is ontstaan door middel van vetweefsel, wordt dit verholpen door middel van liposuctie. Hiervoor wordt een kleine incisie gemaakt in de oksel. Hierdoor heeft u geen zichtbaar litteken op de borst. Wilt u weten hoe de liposuctie in zijn werk gaat? Dit vindt u op de pagina liposuctie.

Nazorg

Na de gynaecomastie ingreep houden we u nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek.. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Na de ingreep krijgt u speciale postoperatief copressiehemd aangemeten. U dient deze drukkleding gedurende twee weken dag en nacht te dragen. In week drie tot zes enkel overdag. Maar altijd na instructies van de behandelend arts.

Na de ingreep is het vaak wat pijnlijk en gezwollen, dit is enkele dagen na de ingreep vaak het ergst. Hierna neemt de zwelling langzaam af, dit kan enige tijd duren.De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd. Zodra de wond geheel dicht is en er zijn geen korstjes meer, raden wij u aan om littekencrème te gebruiken. Wanneer u dit consequent gebruikt, zal de wond mooier genezen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 14 dagen. Bij deze controle worden uw wonden beoordeeld en verwijderen we de pleisters. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

Meest gestelde vragen

Vraag over Plastische chirurgie2020-09-04T12:07:51+00:00

Vraag over Plastische chirurgie

Before + After

My body, my choice

  • podcast brigitte
  • pink-sheets-2
  • interview natasja
  • pink-sheets-4
  • Pink sheets-1
spotify your body your choice
Bel nu +31 (0)180-439001 Zijn we niet bereikbaar? Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op.