Gastric sleeve

Een gastric sleeve operatie is één van de meer ingrijpende behandelingen tegen overgewicht, maar daarmee ook wel een behandeling met langduriger resultaat. Bij een gastric sleeve wordt er een groot deel van uw maag, in de lengte, verwijderd. Ofwel van boven naar beneden. De in- en uitgang van de maag blijven gelijk, zo ook uw spijsverteringskanaal. Door deze ingreep wordt uw maag een stuk kleiner waardoor u automatisch minder voedsel eet en sneller verzadigd bent. Op deze manier helpt de ingreep u met het verliezen van gewicht.

Uiteraard bent en blijft u zelf verantwoordelijk dat u uw gewenste gewicht behaald en hierop blijft. Dit kan enkel door aanpassingen in uw algehele leefstijl; minder eten en meer bewegen. Het resultaat van een gastric sleeve is dus alleen blijvend als u er zelf voor gaat.

Wat kost een gastric sleeve?

OvergewichtPrijs v.a.
Gastric sleeve€8.200,-
Gastric bypass€9.200,-
Mini gastric bypass€8.800,-
Maagband€6.750,-
Verwijderen maagband (elders geplaatst)€3.350,-
Doorslikbare maagballon€4.195,-
Maagballon€3.500,-

Het voortraject

Bariatrie is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: De maagballon, maagband, gastric sleeve en gastric bypass. Wij begrijpen als geen ander dat het een hele stap is om een eerste consult in te plannen voor een bariatrische ingreep.

Daarom neemt één van onze consulenten tijdens het eerste consult uitgebreid de tijd om samen met u naar uw lichaam, uw klachten, uw leefstijl en uw wensen te kijken. We bespreken de bovenstaande bariatrische methodes en operatietechnieken en laten zien welk resultaat u hierbij mag verwachten. Maar ook komen de mogelijke risico’s en nazorg aan bod. Tijdens het consult wordt er ook direct gekeken of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze.

Tot slot kan het zo zijn dat de bariatrisch verpleegkundige en/of arts besluit dat er een aantal preoperatieve onderzoeken nodig zijn, denk hierbij aan een bloedonderzoek, hartfilmpje, enzovoort. Deze plannen wij dan voor u in.

U krijgt een hoop informatie te verwerken tijdens dit eerste consult. Natuurlijk zijn wij ook na het gesprek bereikbaar om al uw vragen nog te beantwoorden. Uw vaste contactpersoon hiervoor is Chris Deprez, onze bariatrisch verpleegkundige. Kortom wij zullen u gedurende het gehele traject volledig ondersteunen.

De behandeling

De gastric sleeve operatie vindt plaats onder algehele narcose middels een (kijk)operatie. Er wordt vooraf een infuus aangebracht, hierdoor wordt het slaapmiddel toegediend. Tijdens de operatie ligt u aan de controleapparatuur; namelijk plakkers voor hartregistratie, een bloeddrukmeter en zuurstof.

Wanneer de ingreep begint wordt uw buik verruimd (opgeblazen) met koolzuurgas. De artsen maken vier kleine incisies, die naderhand amper zichtbaar zullen zijn. Eén voor de camera, die de ingreep in beeld brengt, twee voor de chirurgische instrumenten en één voor de maagslang die in de maag wordt gelegd. Via de linker snede wordt de maag verwijderd, daardoor is deze plek na de operatie wat pijnlijker.

Zoals eerder genoemd wordt er bij een gastric sleeve een groot deel van de maag weggehaald. In de lengte, van boven naar beneden. De maag wordt verkleind door de buitenbocht van de maag te verwijderen. Hierdoor blijft een kleine buisvormige / banaanvormige maag over. Er wordt 65 tot 80 procent van de maag verwijderd.

De in- en uitgang van de maag blijven hetzelfde. Ook uw spijsverteringskanaal blijft hetzelfde. Het deel van de maag dat niet meer wordt gebruikt, wordt uit het lichaam verwijderd. Doordat de maag veel kleiner is geworden, is het niet meer mogelijk om grote hoeveelheden te eten. Het betekent ook dat er veranderingen optreden in bepaalde hormonen. Van het eetlusthormoon wordt minder aangemaakt waardoor u sneller ‘vol’ zit. Door deze verandering valt u af.

De behandeling duurt gemiddeld 1 uur.

Nazorg

Bij de gastric sleeve verblijft u na de behandeling een nacht in de kliniek, zodat u 24 uur zorg krijgt. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een tweede nacht in de kliniek te verblijven. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken aan. Eventueel krijgt u ook pijnmedicatie. Wanneer de arts de volgende dag beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten. 

Het is belangrijk om de eerste weken het eetschema te hanteren dat u van de diëtist van het ziekenhuis heeft gekregen. 

Doordat een gastric sleeve geplaatst wordt middels een kijkoperatie is het fysieke herstel minder langdurig. Toch heeft het lichaam tijd nodig om in zijn eigen tempo te herstellen.

Een grotere uitdaging is het toepassen van de nieuwe leefstijl. Een gastric bypass heeft een grote impact op uw leven. U moet anders en bewuster gaan eten doordat uw lichaam minder eten kan verwerken en opnemen. Na de operatie moet u drie weken vloeibaar of gemalen voedsel eten, zodat de hechtingen in de maag goed kunnen genezen. Wanneer u dit eten goed verdraagt, mag u langzaam overstappen op vast voeding. Het kan zijn dat u last krijgt van maagzuur.

Om u op weg te helpen met voeding, kunt u bij ons de kookbijbel aanschaffen. Een kookboek, geschreven door één van onze patiënten. Dit boek is specifiek gericht op voeding na een bariatrische ingreep.

Na uw maagverkleining moet u een leven lang dagelijks extra vitaminen innemen.

De belangrijkste leefregels voor na de ingreep, vindt u in onze folder “leefregels na bariatrie”. Deze wordt u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep.

Activiteiten

De eerste 2 weken moet u voor een goede wondgenezing wat rustiger aandoen. Na deze 2 weken worden uw hechtingen verwijderd.

Het is dan direct belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Dit heeft een positieve invloed op het eindresultaat. Door meer calorieën te verbranden, verliest u meer gewicht en stimuleert u de spieren. Zorg in elk geval dat u dagelijks minstens een half uur lichaamsbeweging krijgt. Kijk welke activiteiten bij u passen en doe wat u leuk vindt. Samen bewegen, werkt vaak motiverend. Het is belangrijk om geen krachttraining uit te oefenen. Wenst u advies of overleg hierover, neemt u dan gerust contact met ons op.

Controle afspraken

Ook in het natraject zal Chris Deprez u blijven ondersteunen. De dag nadat u naar huis gaat, bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 14 dagen. De tweede controle wordt gepland 6 weken na uw ingreep. De vervolgcontroles vinden plaats na 3, 6, 9 en 12 maanden na de ingreep. Deze controles worden uitgevoerd door onze bariatrisch verpleegkundigen, Chris Deprez en Ingrid van Dijken (BIG-geregistreerd). Na het eerste jaar blijven wij u nog vijf jaar lang begeleiden, door elk halfjaar een afspraak met u in te plannen bij onze kliniek in Barendrecht.

Belangrijk is dat uw dieet afspraken geheel duidelijk zijn. Heeft u hier in de tussentijd vragen over, dan zijn wij dagelijks telefonisch bereikbaar om u te helpen.

Wenst u extra begeleiding buiten de vaste controle afspraken? Ook dit is geen probleem en, is op elk moment mogelijk en is altijd onbeperkt. De bariatrisch consulent of bariatrisch verpleegkundige zijn iedere donderdag aanwezig in onze praktijk in Barendrecht. Hiervoor brengen wij geen extra kosten in rekening.

Tot slot: Elk lichaam is uniek en zoals gezegd is uw algehele leefstijl de grootste sleutel tot succes. Wij kunnen daarom nooit een garantie bieden hoe snel en hoeveel u afslankt na de ingreep. Wij raden u aan om zoveel mogelijk gezond te eten en voldoende te bewegen voor het beste resultaat.

Heeft u vragen of twijfels, aarzel dan niet en neem telefonisch contact met ons op.  Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer + 31 (0)180 – 439001. Ook zijn wij bereikbaar op ons WhatsApp nummer +31 6 15 60 09 28.

Let op: DG CLINIC fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat de risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in België behandeld.

Before + After

My body, my choice

  • podcast brigitte
  • pink-sheets-2
  • interview natasja
  • pink-sheets-4
  • Pink sheets-1
spotify your body your choice