Gastric bypass

Een gastric bypass operatie is een ingreep tegen overgewicht, waarmee u in een korte tijd veel gewicht kunt verliezen. Het brengt u dus snel naar een gezond gewicht.

Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind en het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid. Hierdoor wordt uw maag verkleind tot soms nog maar 10% van de eigenlijke omvang. Verderop wordt deze weer aangesloten op de dunne darm. Een gastric bypass zorgt dat er minder voedsel kan worden ingenomen, een zogenaamde restrictieve ingreep. Maar ook dat er minder voedsel (en vitamines) kan worden opgenomen, dit wordt ook wel malabsorptie genoemd. Zo leidt de combinatie van kleinere maag en de maagomleiding tot afvallen (gewichtsvermindering).

Uiteraard bent en blijft u zelf verantwoordelijk dat u uw gewenste gewicht behaald en hierop blijft. Dit kan enkel door aanpassingen in uw algehele leefstijl; minder eten en meer bewegen. Het resultaat van een gastric bypass is dus alleen blijvend als u er zelf voor gaat.

Wat kost een Gastric bypass?

OvergewichtPrijs v.a.
Mini gastric bypass€8.800,-
Gastric bypass€9.200,-
Gastric sleeve€8.200,-
Maagband€6.750,-
Maagballon€3.500,-
Doorslikbare maagballon€4.195,-

Het voortraject

Bariatrie is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: De maagballon, maagband, gastric sleeve en gastric bypass. Wij begrijpen als geen ander dat het een hele stap is om een eerste consult in te plannen voor een bariatrische ingreep.

Daarom neemt één van onze consulenten tijdens het eerste consult uitgebreid de tijd om samen met u naar uw lichaam, uw klachten, uw leefstijl en uw wensen te kijken. We bespreken de bovenstaande bariatrische methodes en operatietechnieken en laten zien welk resultaat u hierbij mag verwachten. Maar ook komen de mogelijke risico’s en nazorg aan bod. Tijdens het consult wordt er ook direct gekeken of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze.

Tot slot kan het zo zijn dat de bariatrisch verpleegkundige en/of arts besluit dat er een aantal preoperatieve onderzoeken nodig zijn, denk hierbij aan een bloedonderzoek, hartfilmpje, enzovoort. Deze plannen wij dan voor u in.

U krijgt een hoop informatie te verwerken tijdens dit eerste consult. Natuurlijk zijn wij ook na het gesprek bereikbaar om al uw vragen nog te beantwoorden. Uw vaste contactpersoon hiervoor is Chris Deprez, onze vaste bariatrisch verpleegkundige. Kortom wij zullen u gedurende het gehele traject volledig ondersteunen.

De behandeling

De gastric bypass ingreep vindt plaats middels een (kijk)operatie onder algehele narcose. Er wordt vooraf een infuus aangebracht, hierdoor wordt het slaapmiddel toegediend. Tijdens de operatie ligt u aan de controleapparatuur; namelijk plakkers voor hartregistratie, een bloeddrukmeter en zuurstof.

Wanneer de ingreep begint, maakt de arts als het ware een nieuwe, kleinere maag. Dit door van het bovenste deel van de maag een kleiner maagzakje te maken. Deze nieuwe maag heeft het volume van ongeveer een espressokopje. Hierdoor kunt u minder eten. Daarna wordt dit nieuwe maagzakje verbonden met de dunne darm. De doorgang naar de rest van de maag wordt afgesloten, maar de rest van de maag blijft wel in het lichaam.

Bij een gastric sleeve wordt het overige gedeelte van de maag verwijderd, bij de gastric bypass dus niet. Ten slotte wordt het einde van de twaalfvingerige darm verbonden met de dunne darm. Dit zorgt dat het maag-, gal- en pancreassap alsnog in het voedsel terecht komen – deze sappen zijn nodig voor het verteren van het voedsel.

Nazorg

Bij de gastric bypass verblijft u na de behandeling een nacht in de kliniek, zodat u 24 uur zorg krijgt. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een tweede nacht in de kliniek te verblijven. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken aan. Eventueel krijgt u ook pijnmedicatie. Wanneer de arts de volgende dag beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten. 

Het is belangrijk om de eerste weken het eetschema te hanteren dat u van de diëtist van het ziekenhuis heeft gekregen.

Doordat een gastric bypass geplaatst wordt middels een kijkoperatie is het fysieke herstel minder langdurig. Toch heeft het lichaam tijd nodig om in zijn eigen tempo te herstellen.

Een grotere uitdaging is het toepassen van de nieuwe leefstijl. Een gastric bypass heeft een grote impact op uw leven. U moet anders en bewuster gaan eten doordat uw lichaam minder eten kan verwerken en opnemen. Na de operatie moet u drie weken in een opbouwende fase vloeibaar of gemalen voedsel eten, zodat de hechtingen in de maag goed kunnen genezen. Wanneer u dit eten goed verdraagt, mag u langzaam overstappen op vast voeding. Het kan zijn dat u last krijgt van maagzuur.

Om u op weg te helpen met voeding, kunt u bij ons de kookbijbel aanschaffen. Een kookboek, geschreven door één van onze patiënten. Dit boek is specifiek gericht op voeding na een bariatrische ingreep.

Na uw maagverkleining moet u een leven lang dagelijks extra vitaminen innemen.

De belangrijkste leefregels voor na de ingreep, vindt u in onze folder “leefregels na bariatrie”. Deze wordt u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep.

Activiteiten

De eerste 2 weken moet u voor een goede wondgenezing wat rustiger aandoen. Na deze 2 weken worden uw hechtingen verwijderd.

Het is dan direct belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Dit heeft een positieve invloed op het eindresultaat. Door meer calorieën te verbranden, verliest u meer gewicht en stimuleert u de spieren. Zorg in elk geval dat u dagelijks minstens een half uur lichaamsbeweging krijgt. Kijk welke activiteiten bij u passen en doe wat u leuk vindt. Samen bewegen, werkt vaak motiverend. Het is belangrijk om geen krachttraining uit te oefenen. Wenst u advies of overleg hierover, neemt u dan gerust contact met ons op.

Controle afspraken

Ook in het natraject zal Chris Deprez u blijven ondersteunen. De dag nadat u naar huis gaat, bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 14 dagen. De tweede controle wordt gepland 3 maanden na uw ingreep. De vervolgcontroles vinden plaats na 6, 9 en 12 maanden na de ingreep. Deze controles worden uitgevoerd door onze bariatrisch verpleegkundigen, Chris Deprez en Ingrid van Dijken (BIG-geregistreerd).

Wij adviseren om na 6 maanden bloed te prikken bij de huisarts. Dit ter controle van de voedings- en vitaminegehalten in het bloed. Daarna wordt dit tenminste eenmaal per jaar herhaald. Bij tekorten kan gestart worden met aanvullende medicatie.

Na het eerste jaar blijven wij u nog vijf jaar lang begeleiden, door elk halfjaar een afspraak met u in te plannen bij onze kliniek in Barendrecht.

Bij elke afspraak wordt er gekeken of en welke aanpassingen er nodig zijn in uw leefstijl. Belangrijk is dat uw dieet afspraken geheel duidelijk zijn. Heeft u hier in de tussentijd vragen over, dan zijn wij dagelijks telefonisch bereikbaar om u te helpen.

Wenst u extra begeleiding buiten de vaste controle afspraken? Ook dit is geen probleem en, is op elk moment mogelijk en is altijd onbeperkt. De bariatrisch consulent of bariatrisch verpleegkundige zijn iedere donderdag aanwezig in onze praktijk in Barendrecht. Hiervoor brengen wij geen extra kosten in rekening.

Tot slot: Elk lichaam is uniek en zoals gezegd is uw algehele leefstijl de grootste sleutel tot succes. Wij kunnen daarom nooit een garantie bieden hoe snel en hoeveel u afslankt na de ingreep. Wij raden u aan om zoveel mogelijk gezond te eten en voldoende te bewegen voor het beste resultaat.

Heeft u vragen of twijfels, aarzel dan niet en neem telefonisch contact met ons op. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer + 31 (0)180 – 439001. Ook zijn wij bereikbaar op ons WhatsApp nummer +31 6 15 60 09 28.

Let op: DG CLINIC fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat de risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in België behandeld.

Before + After

My body, my choice

  • podcast brigitte
  • pink-sheets-2
  • interview natasja
  • pink-sheets-4
  • Pink sheets-1
spotify your body your choice