Het effect van suikers en sigaretten op het lichaam.

Dat roken en suikers slecht zijn weten we allemaal, maar hoe slecht is het eigenlijk? En wat doet het met je lichaam? In dit artikel beschrijven wij in detail waarom het beter is om die sigaret weg te leggen, en waarom je het extra suikerklontje beter uit je koffie kunt laten.

Sigaret en het lichaam

De meest bekende stof in een sigaret is natuurlijk nicotine, een verslavende stof die de bloedvaten kan beschadigen en vernauwen.

Een anders stof die in sigaretten zit is koolmonoxide, deze stof verminderd de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Er is minder plaats voor zuurstof en dit zorgt voor een belemmerde conditie.

Teer, een stof die voor het welbekende ‘rokershoestje’ zorgt. Door dit bestandsdeel kunnen de longen zichzelf minder goed schoonhouden. Het zorgt namelijk dat de trilhaartjes, ook wel de schoonmakers, plakkerig worden. Andere schadelijke stoffen zijn: arsenicum (gif), butaan (aanstekervloeistof), cyanide (rattengif), tolueen (plastic-oplosser), aceton (verfafbijtmiddel) en cadmium (een stof dat verwerkt zit in batterijen).

Los van alle negatieve stoffen die je lichaam betreden, kan een sigaret ook een slechte bijdrage leveren aan wondgenezing. Door de verminderde zuurstoftoevoer, komt er ook minder zuurstof naar de huid. De koolmonoxide belemmert, zoals eerder besproken, de zuurstoftransport. Daarnaast zorgt de nicotine in de sigaret ervoor dat de bloedvaatjes in het lichaam vernauwen.

Tot slot nemen rokers minder vitamine C op dan niet-rokers. Vitamine C (ascorbinezuur), werkt als antioxidant in het lichaam. Het zorgt voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer, een verbeterde wondgenezing en het in stand houden van de weerstand. Bij een tekort aan vitamine C zullen al deze aspecten minder goed worden. Wellicht heeft u gehoord van scheurbuik, een beruchte ziekte uit het verleden wat vaak voorkwam bij bemanningen van zeilschepen op lange routes. Ook deze ziekte had te maken met een tekort aan vitamine C in het lichaam.

 

Suiker en het lichaam

Ondanks dat je lichaam suiker nodig om te functioneren, het te veel nuttigen kan heftige gevolgen hebben. Suiker zit verstopt in allerlei voedingswaren, met name kant-en-klaar sauzen, soepen in pak of blik, vleeswaren en broodbeleg.

Suiker kan een stijging veroorzaken in de bloedsuikerspiegel, de alvleesklier maakt vervolgens insuline aan om deze stijging te compenseren. Op den duur kan je alvleesklier hier behoorlijk door belast worden en kan een overdosis aan suiker de spijsvertering verstoren. De bacteriën in je mond zetten suikers om in zuren, welke je tandglazuur flink kunnen aantasten. Daarnaast kan suiker