Dr. Arjan Damen

Dr. Arjan Damen

 • MEDISCH DIRECTEUR & PLASTISCH CHIRURG

 • BIG: 29020559901

 • Borstvergroting
 • Borstlift

 • Borstverkleining
 • Borstprothesewissel

 • Buikwandcorrectie

 • Ooglidcorrecties

#Topzorg op maat en alle aandacht voor de patiënt. Dat vindt dr. Arjan Damen belangrijk en vindt hij terug bij DG CLINIC.

Maak nu online uw afspraak bij dr. Arjan Damen

Opleiding

Dr. A.L.W.A.M. Damen studeerde geneeskunde in Nijmegen vanaf 1981 en behaalde zijn artsexamen in 1989. Van 1995 tot en met 1998 deed hij de opleiding tot plastisch chirurg in het Academisch Ziekenhuis te Groningen. Daarna was hij vanaf 1998 verbonden aan het Academisch ziekenhuis te Maastricht. In 2000 begon hij als plastische chirurg in het St. Elisabethziekenhuis te Tilburg. Dr. Arjan Damen heeft een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken op zijn naam staan. Vanaf 1990 geeft hij hierover voordrachten, veelal op het gebied van esthetische en aangezichtschirurgie. In 2001 verscheen zijn dissertatie ‘Treatment of osteoarthritis of the carpometacarpal joint of the thumb”.

Dr. Arjan Damen is een BIG-geregistreerde arts. Voor meer informatie over het BIG-register en wat dit precies inhoudt, verwijzen wij u graag door naar de pagina BIG-registratie.

Even voorstellen

Interview

Naast plastisch chirurg bent u ook algemeen directeur van DG CLINIC. Wat is uw visie op de praktijk? 

‘We streven naar een optimale praktijk, waarbij door samenwerking tussen de directie, het management en de dokters, de patiënten uiterst tevreden de deur uitgaan. De mensen komen met een zorgvraag en die moet netjes besproken en geïnventariseerd worden. Daarna vindt er een onderzoek plaats en uiteindelijk komt er een voorstel. 

Dat voorstel kan heel divers zijn. Bijvoorbeeld: u wordt geopereerd of u wordt niet geopereerd. De mensen die op het spreekuur komen, hoeven niet meteen de deur uit te gaan met direct een plan. Het zijn belangrijke operaties en mensen hebben de tijd nodig om daarover na te denken. Ik zeg altijd: je koopt geen broodjes kaas. 

Het gebeurt soms dat mensen in eerste instantie een leefadvies krijgen, dat uitvoeren en daarna terugkomen om de operatie uit te laten voeren.’

Kunt u een voorbeeld geven van een leefadvies? 

‘Ik zie de mens als integraal; geest en lichaam samen. Een cosmetische wens moet in het leefpatroon van iemand passen. Als iemand veel rookt en te zwaar is en diegene heeft een bepaald ideaalbeeld in gedachten, dan kan het zijn dat ik de operatie op dat moment niet uitvoer. Dan geef ik een leefadvies. Bijvoorbeeld: om uw ideaalbeeld te bereiken, kunt u beter eerst stoppen met roken en afvallen om op een gezond gewicht te komen. Als u daarna terugkomt en uw leefpatroon veranderd heeft, kan ik de operatie uitvoeren. 

Het resultaat is dan veiliger en cosmetisch fraaier. Dat is van heel groot belang. Ook is het belangrijk dat patiënten het leefpatroon kunnen vasthouden. Uiteindelijk streven we ernaar dat mensen gelukkiger zijn.’

Waarom bent u geneeskunde gaan studeren? 

‘Ik heb altijd de drang gevoeld om mensen te helpen. Ik heb een bepaalde zorgzaamheid en het hield me van de straat, haha.’ 

Waarom heeft u voor plastische chirurgie gekozen? 

‘Aan het einde van mijn studie wist ik dat ik plastische chirurg wilde worden. Plastische chirurgie heeft alles in zich. Ik ben geïnteresseerd in mensen en in mijn vak kom ik alle soorten mensen tegen. Jonge mensen, oude mensen en de verhalen zijn divers. Ik help mensen die ziek zijn en bijvoorbeeld kanker hebben, maar ik help ook mensen die op cosmetisch vlak iets aan zichzelf willen verbeteren. Het zijn exacte mooie anatomische operaties. Wij chirurgen moeten heel netjes opereren om ons resultaat te bereiken. Het resultaat is direct afmeetbaar. We dragen bij aan het geluk en welzijn van mensen en de kwaliteit van leven. 

De kwaliteit van leven is mijn drijfveer binnen de plastische chirurgie.’

Kwaliteit van leven, klinkt mooi, kunt u dat nader toelichten? 

‘Als er imperfecties zijn waar mensen mee zitten, waar ze problemen mee hebben, waar ze zich onzeker over voelen, en ik kan helpen dat te verbeteren, dan draag ik sterk bij aan het zelfvertrouwen van die mensen. Ze worden liever voor zichzelf en voor hun omgeving. 

Aan het begin van mijn opleidingstijd was ik heel erg onder de indruk van een jongetje van 6 jaar met afstaande oren. Ik heb zijn oren rechtgezet. Dat is een operatie die een uur duurt. Nadien kreeg ik bloemen van zijn moeder. Ik zei: goh, mevrouw dat had u niet hoeven doen. Ze zei: “ik heb er zo’n leuk en lief kind voor terug gekregen. Hij is zelfverzekerder en wordt niet meer uitgescholden. Hij kwam heel vaak huilend thuis. Onzeker en boos. Nu is dat over. U heeft heel iets essentieels betekent in het leven van dit jongetje.”

Ik was heel erg onder de indruk van het grote effect van een, voor ons, vrij standaard operatie. Het is voor mij nog steeds het schoolvoorbeeld van kwaliteit van leven en van wat wij als plastisch chirurgen voor de mensen kunnen bewerkstelligen. Dat geeft heel veel voldoening.’ 

Wat betekent schoonheid voor u? 

‘Tevreden zijn met je zelfbeeld en dat uitstralen. ‘

Beschouwt u plastische chirurgie als een vorm van kunst? 

‘Ik heb er alles aan gedaan om een goede plastisch chirurg te worden. Ik heb daar hard voor gewerkt. Ik heb gestudeerd, ben aan de slag gegaan, heb nog meer gestudeerd, gelezen, bij collega’s meegekeken, congressen bezocht, artikelen geschreven en uiteindelijk beheers je grotendeels het vak. Misschien dat Rembrandt ook wel heeft gezegd; ja, ik kan schilderen. Of Rodin: ik kan beeldhouwen. Maar het is niet zo dat ik mijzelf exceptioneel vind. Wat is kunst?’ 

Hoe ziet de toekomst van plastische chirurgie eruit? 

‘Technisch kunnen we al heel veel en dat zal zich voortzetten, maar voor plastische chirurgie in het algemeen denk ik dat we het gaan zoeken in de basiswetenschappen; in de moleculaire biologie. Ik denk dat daar een hoop te halen valt. 

Vroeger heb ik heel innovatieve operaties gedaan, waarvan de leek zou zeggen: dat is niet mogelijk. Bijvoorbeeld: ik heb blazen weer werkzaam gemaakt door rugspier daaromheen te wikkelen. 

The sky is the limit. Alles wat je kunt bedenken wordt ooit mogelijk. De vraag is: gaan we dat doen en tegen welke kostprijs?’

Waar bent u trots op? 

‘Trots past niet bij mij. Ik ben wel blij en tevreden met dingen. Ik sport heel veel en stel doelen voor mezelf op, die soms onbereikbaar zijn haha, maar als ik een doel bereik, ben ik niet trots op dat ik dat gedaan heb, maar ik blij en tevreden. Trots is meer in samenhang met de buitenwereld. Trots hoort bij pronken en showen. Dat heb ik niet.’ 

Wilt u nog iets kwijt aan de lezer van dit interview? 

‘De mensen kunnen altijd met vragen over cosmetische chirurgie bij ons terecht. Die vragen kunnen wij beantwoorden en wij kunnen daar advies in geven. De voor- en nadelen worden meegewogen, worden besproken en daarna kunnen de mensen zelf nadenken of ze dat voorstel willen laten uitvoeren. Als we dat voorstel uitvoeren, doen we dat met alle inzet die we hebben. We doen daar ons uiterste best voor. Dat gaat gelukkig bijna altijd goed en een enkele keer gaat het anders dan dat we wilden, maar dan doen we er alles aan om dat zo goed mogelijk op te lossen.

Ik streef ernaar dat mensen met een goed gevoel, met een betere kwaliteit van leven, de deur uitgaan. Dat ze gelukkiger zijn dan voordat ze binnen kwamen.’

Kliniek Ervaringen

Expertise

Borst prothese wissel

My body, my choice

 • podcast brigitte
 • pink-sheets-2
 • interview natasja
 • pink-sheets-4
 • Pink sheets-1
spotify your body your choice

Gratis advies

Wilt u advies van dr. Arjan Damen? Maak nu online een afspraak.

Afspaak maken

Locaties

consultant
Hoofdvestiging Barendrecht

Avenue Carnisse 50, 221, 231
2993 MD Barendrecht Nederland

Gratis advies:

 •  Plastische chirurgie
 •  Overgewicht
 •  Cosmetische gynaecologie
 •  Injectables

Maandag tot zondag van 08.00 tot 20.00

Gratis parkeren

Maak nu online uw afspraak
Vestiging Enschede

Brouwerijstraat 1
7523 XC Enschede
Nederland

Gratis advies:

 •  Plastische chirurgie
 •  Overgewicht
 •  Cosmetische gynaecologie

Dinsdag, donderdag en zondag van 10.00 tot 20.00

Gratis parkeren

Maak nu online uw afspraak
Care Clinic

Pedro de Medinalaan 67
1086 XP Amsterdam
Nederland

Gratis advies:

 •  Plastische chirurgie
 •  Overgewicht
 •  Cosmetische gynaecologie

Elke vrijdag, zaterdag en zondag

Gratis parkeren

Maak nu online uw afspraak
Vestiging London

2 Wimpole Street
London
W1G 0EB

Free consultation:

 •  Plastic surgery
 •  Overweight
 •  Cosmetic gynecology

COMING SOON

No free parking

Maak nu online uw afspraak