Doorslikbare maagballon

De doorslikbare maagballon, ook wel de Elipse maagballon genoemd, is een relatief nieuwe ingreep. De maagballon kennen we al langer, maar de variant die u zelf kunt inslikken zonder operatie, is relatief nieuw. De doorslikbare maagballon verdwijnt automatisch na een vooraf vastgestelde periode. De Elipse-ballon vult constant een deel van uw maag op, waardoor u een verzadigd gevoel heeft. Dit helpt u bij het afvallen en het aanleren van een nieuw voedingspatroon. Uw lichaam went aan minder eten, waardoor ook nadat de ballon het lichaam verlaat, dit gemakkelijker vol te houden is.

De maagballon is een uiterst veilige methode om de maaginhoud snel en drastisch te verkleinen. Er komt geen operatie aan te pas.

Uiteraard bent en blijft u zelf verantwoordelijk dat u uw gewenste gewicht behaald en hierop blijft. Dit kan enkel door aanpassingen in uw algehele leefstijl; minder eten en meer bewegen. Het resultaat van een maagballon is dus alleen blijvend als u er zelf voor gaat.

Wat kost een doorslikbare maagballon?

OvergewichtPrijs v.a.
Doorslikbare maagballon €4.195,-
Maagballon€3.500,-
Maagband€6.750,-
Verwijderen maagband (elders geplaatst)€3.350,-
Gastric sleeve€8.200,-
Gastric bypass€9.200,-
Mini gastric bypass€8.800,-

Het voortraject

Bariatrie is de verzamelnaam voor alle ingrepen waarmee overgewicht wordt tegengegaan. Denk aan: De maagballon, maagband, gastric sleeve en gastric bypass. Wij begrijpen als geen ander dat het een hele stap is om een eerste consult in te plannen voor een bariatrische ingreep.

Daarom neemt een van onze consulenten tijdens een eerste consult uitgebreid de tijd om samen met u naar uw lichaam, uw klachten, uw leefstijl en uw wensen te kijken. We bespreken de bovenstaande bariatrische methodes en operatietechnieken en laten zien welk resultaat u hierbij mag verwachten. Maar ook komen de mogelijke risico’s en nazorg aan bod. Tijdens het consult wordt er ook direct gekeken of u een geschikte kandidaat bent voor de bariatrische ingreep naar keuze.

U krijgt een hoop informatie te verwerken tijdens dit eerste consult. Natuurlijk zijn wij ook na het gesprek bereikbaar om al uw vragen te beantwoorden. Uw vaste contactpersoon hiervoor is Chris Deprez, onze bariatrisch verpleegkundige. Kortom wij zullen u gedurende het gehele traject volledig ondersteunen.

Voorbereidingen

Er zijn een aantal voorbereidingen die u zelf voor de ingreep kunt treffen:

  • Regel vervoer terug naar huis. Na de behandeling mag u zelf niet deelnemen aan het verkeer.

  • Zorg dat u nuchter bent voor de behandeling.

  • Het is verstandig om gemakkelijke/loszittende kleding aan te trekken. Strakke kleding zit niet lekker na de ingreep.

  • De eerste 24 uur adviseren we u om niet alleen te zijn. Zorg dus dat er iemand bij u thuis is.

  • Haal voldoende zetpillen in huis.

De behandeling

De doorslikbare maagballon kunt u zonder verdoving inslikken. De patiënt slikt de ballon, die vastzit aan een draadje, zelf in en zo belandt deze in de maag. Eenmaal in de maag blaast de ballon zich op zodat deze een deel van de maag inneemt. Gemiddeld verliest een patiënt hierdoor zo’n 10-15% gewicht. De ballon blijft in principe zestien weken zitten. Na deze periode opent het ventiel en loopt de ballon automatisch leeg. Deze verlaat het lichaam via de normale weg, dat wil zeggen via de ontlasting.

Nazorg

Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Dit is in principe vrijwel direct na de behandeling. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten. 

Naar verwachting verliest u 10-15% van uw lichaamsgewicht in deze periode. De ballon is geheel veilig en het vocht in de ballon is onschadelijk. Echter loopt 1-2 op de 100 mensen een maagzweer op door de behandeling. Ook buikpijn, een opgezette buik en braken zijn mogelijke complicaties. Het is dus niet helemaal risicoloos. De belangrijkste leefregels voor na de ingreep, vindt u in onze folder “leefregels na bariatrie”. Deze wordt u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep.

Belangrijk om te weten is dat er na plaatsing een adaptieperiode is, dit is een periode die het lichaam nodig heeft om de maagballon te accepteren en zich hieraan aan te passen. Hierdoor kunt u de eerste 2 à 3 dagen misselijkheid ervaren. Houden deze klachten gedurende een langere periode aan, neem dan contact op met de kliniek.

Om u op weg te helpen met voeding, kunt u bij ons de kookbijbel aanschaffen. Een kookboek, geschreven door een van onze patiënten. Dit boek is specifiek gericht op voeding na een bariatrische ingreep.

Controle afspraken

Ook in het natraject zal Chris Deprez u blijven ondersteunen. De dag na de ingreep bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 14 dagen. Deze controle wordt uitgevoerd door onze bariatrisch verpleegkundige, Chris en Ingrid van Dijken (BIG-geregistreerd). In principe is daarmee het traject afgerond en verlaat de ballon uw lichaam uit zichzelf na ongeveer 16 weken.

Wenst u extra begeleiding buiten de vaste controle afspraken? Ook dit is geen probleem en, is op elk moment mogelijk en is altijd onbeperkt. De bariatrisch consulent of bariatrisch verpleegkundige zijn iedere donderdag aanwezig in onze praktijk in Barendrecht. Hiervoor brengen wij geen extra kosten in rekening.

Tot slot: Elk lichaam is uniek en zoals gezegd is uw algehele leefstijl de grootste sleutel tot succes. Wij kunnen daarom nooit een garantie bieden hoe snel en hoeveel u afslankt na de ingreep. Wij raden u aan om zoveel mogelijk gezond te eten en voldoende te bewegen voor het beste resultaat.

Heeft u vragen of twijfels, aarzel dan niet en neem telefonisch contact met ons op. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer + 31 (0)180 – 439001. Ook zijn wij bereikbaar op ons WhatsApp nummer +31 6 15 60 09 28.

Let op: DG CLINIC fungeert als bemiddelaar. Wij adviseren een behandeling aan bij een BMI tussen 29 en 39 omdat de risico van de operatie beperkt wordt. Aanmelding en vervolgafspraken worden aangeboden door heel Nederland. Onze patiënten worden onder de verantwoordelijkheid van en in een bariatrisch centrum in België behandeld.

Before + After

My body, my choice

  • podcast brigitte
  • pink-sheets-2
  • interview natasja
  • pink-sheets-4
  • Pink sheets-1
spotify your body your choice