Clitoriskapreductie

De huid boven de clitoris is bedoeld om de clitoris af te dekken en te beschermen. Deze huid wordt de clitoriskap, ook wel clitoriscapuchon, genoemd. Sommige vrouwen hebben hier overtollige huid, waardoor de clitoris ver uitsteekt. Hierdoor kunt u klachten ervaren, dit soms al bij de dagelijkse activiteiten. Met een clitoriskapreductie wordt de overtollige huid in verhouding gebracht met de schaamlippen en/of het lichaam. Dit is een relatief kleine ingreep. Het gevoel in de clitoris zal hierbij niet afnemen. De ingreep mag enkel uitgevoerd worden bij vrouwen boven de 18 jaar oud – dit is volgens de richtlijn van de branchevereniging.

Wat kost een clitoriskapreductie?

Cosmetische GynaecologiePrijs v.a.
Clitoriskapreductie€2.150,-
Clitoriskapreductie inclusief correctie binnenste schaamlippen€2.485,-

Het voortraject

Tijdens het eerste consult bespreekt u met onze cosmetisch gynaecoloog drs. Joke Haartsen wat uw klachten zijn, waarom u de clitoriskapreductie wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. Drs. Joke Haartsen voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de ingreep, het maximaal haalbare eindresultaat en het verdere hersteltraject. Uiteraard luisteren we naar al uw verwachtingen en kunt u vragen stellen. Het eerste consult is geheel kosteloos en vrijblijvend. Drs. Joke Haartsen is iedere woensdag aanwezig bij DG CLINIC van 16:00 uur tot 20:00 uur.

Aansluitend op dit consult wordt er nog een afspraak ingepland met de assistente van drs. Joke Haartsen,  Zij neemt nogmaals het gehele traject en alle praktische aspecten met u door.

Voorbereidingen

Er zijn een aantal voorbereidingen die u zelf al voor de ingreep kunt treffen:

 • Koop voldoende paracetamol.

 • Koop maandverband.

 • Koop dunne wegwerp washandjes. (te gebruiken bij het koelen)

 • Zorg dat u een aantal zakjes diepvrieserwten in de vriezer hebt.

 • Zorg dat u vaseline in huis hebt – een dun laagje op verband, voorkomt dat de wond plakt.

 • U heeft een handdoek nodig direct na de ingreep.

 • Let op: u mag geen ibuprofen innemen op de dag van de ingreep.

 • Op de dag van de ingreep dient u 4x 2 paracetamol in te nemen. Neem daarom altijd paracetamol mee naar de kliniek. Let op: Wij meten uw temperatuur in de kliniek. Pas na het meten, neemt u de paracetamol in. Dit is uiteraard wel vóór uw ingreep.

De behandeling

De clitoriskapreductie is een relatief kleine behandeling en wordt uitgevoerd onder een lokale verdoving. Allereerst wordt tevoren een verdoving aangebracht middels een spray, dit maakt dat de verdovingsprikken die daarna aangebracht worden minder gevoelig zijn.

Nadat de spray ingewerkt is, wordt het te verwijderen gebied afgetekend. Dat gebied wordt vervolgens verdoofd met prikken. Dat wil zeggen dat alleen het gebied waar de ingreep uitgevoerd wordt, verdoofd is. U voelt dus niets van de behandeling.

Tijdens de behandeling wordt de overtollige huid rondom de clitoris afgetekend met een steriele stift en de huid wordt vervolgens verwijderd. Aan de clitoris zelf en de huid erboven wordt niets gedaan. De wond wordt gehecht met oplosbare onderhuidse hechtingen. Door deze ingreep steken de clitoris en de clitoriskap minder uit. Vaak voeren we deze ingreep uit in combinatie met het verkleinen van de binnenste schaamlippen.

Nazorg

Bij een clitoriskapreductie verblijft u na de behandeling meestal nog een aantal uur in de kliniek. Na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

De verdoving werkt tot ruim na de ingreep, daarna zal het behandelde gebied gevoelig zijn. Uiteraard krijgt u van onze specialisten advies over welke pijnstilling u hiertegen kunt innemen en overige nazorginstructies. Als de ingreep is uitgevoerd, ontstaat er een zwelling rondom de clitoris en in de schaamlippen. Het is belangrijk dit gebied direct na de ingreep goed te koelen. Hiermee beperkt u de zwelling zoveel mogelijk. Koel iedere uur 10-15 minuten. Het is handig om een boterhamzakje te vullen met diepvrieserwten. Dit zakje doet u in een wegwerp washandje zodat de huid beschermt is tijden het koelen. Tot drie dagen na de behandeling raden wij aan dit regelmatig te blijven doen. Het kan 6 tot 10 weken duren voordat de zwelling grotendeels is weggetrokken. Het kan voorkomen dat de zwelling en pijn 1 week na de ingreep weer iets erger wordt, hier hoeft u niet van te schrikken. Het uiteindelijke eindresultaat van de ingreep zal pas na 6 maanden duidelijk zijn. Pas dan is alle zwelling weg en het litteken rustig.

Daarnaast raden wij u aan om op een opgerolde handdoek te gaan zitten. Wij vragen u ook op de dag van de behandeling zelf een handdoek mee te nemen. Om zwelling te beperken, kunt u dan, direct na de behandeling, op de handdoek gaan zitten. Ook raden we u aan om dit de eerste paar dagen te blijven doen.

Tot enkele dagen na de ingreep dient u te spoelen na een toiletbezoek. Dep daarna de huid voorzichtig droog. Daarnaast kunt u de eerste 2-3 weken wat bloedverlies hebben. U kunt hiervoor maandverband gebruiken. Zoals bij elk litteken kan deze nog tot enkele maanden na de ingreep wat hard aanvoelen, binnen enkele maanden wordt het litteken vanzelf weer zachter. Uiteraard kunt u deze klachten bespreken tijdens uw nacontrole(s). Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Houd er rekening mee dat het eindresultaat pas na 3 tot 6 maanden echt zichtbaar is.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen en een hele week niet te gaan werken. Tot ±6 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten, fietsen en geen seksueel contact hebben. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan. Tot +/- 4 weken na de ingreep mag u ook niet in bad of zwemmen.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met onze cosmetisch gynaecoloog, drs. Joke Haartsen.

Controle afspraken

Twee weken na uw ingreep komt u bij de assistente van drs. Joke Haartsen op controle. Tijdens deze afspraak bekijken we of de wond goed heelt. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door drs. Joke Haartsen zelf.

Before + After

My body, my choice

 • podcast brigitte
 • pink-sheets-2
 • interview natasja
 • pink-sheets-4
 • Pink sheets-1
spotify your body your choice