Borstvergroting

De borsten zijn voor vrouwen een belangrijk aspect om hun vrouwelijkheid te tonen. Echter vinden sommige vrouwen hun borsten niet mooi qua vorm of grootte, waardoor deze niet in verhouding zijn met de rest van hun lichaam. Of het lichaam is erg veranderd door een zwangerschap, hormonale veranderingen of gewichtsverlies. Een borstvergroting kan hiervoor de oplossing bieden.

Bij een borstvergroting wordt er een borstimplantaat onder of boven uw borstspier geplaatst. U kiest, samen met onze artsen, de juiste grootte en vorm. Uiteraard behouden uw borsten hierbij een natuurlijke uitstraling. Wij gebruiken alleen de implantaten van Mentor en Motiva. Deze merken zijn veilig en komen als beste uit de test.

motiva
mentor

Wat kost een borstvergroting?

Plastische ChirurgiePrijs v.a.
Mentor Cohesive l€3.400,-
Mentor Rond Cohesive ll€3.550,-
Mentor Memory Gel Xtra€4.250,-
Mentor Anatomisch Cohesive lll€4.250,-
Mentor Rond met zoutoplossing €3.400,-
Mentor Rond met zoutoplossing + prothese wissel€3.900,-
Motiva Round Silk€3.400,-
Minimal scar Motiva Ergonomix€4.250,-
Groter dan 700CCv.a. €3.900,-
Verwijderen van huidige prohese(s)€2.500,-

Het voortraject

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de borstvergroting wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen, het maximaal haalbare eindresultaat en het verdere hersteltraject van uw ingreep.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Ook wordt er gekeken naar welke maat uw borsten in de huidige situatie hebben en wat de dikte is van uw huid. Deze gegevens bepalen o.a. welk type implantaat voor u geschikt is en hoe we het implantaat gaan plaatsen; boven de borstpier (genaamd: subglandulair) of onder de borstspier (genaamd: dual-plane). Om te bepalen welk volume het beste bij uw wens past, krijgt u uiteraard de mogelijkheid om een aantal implantaten te "passen". Dit geeft u een idee van hoe het eindresultaat eruit komt te zien en helpt u dus bij het maken van een keuze.

Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

Behandelmethoden

Boven de spier

Het implantaat wordt onder het borstklierweefsel geplaatst en boven de grote borstspier. Dit geeft een natuurlijk resultaat omdat het implantaat met het lichaam kunnen meebewegen. Bij de uitvoering van deze techniek is het belangrijk in acht te nemen dat naarmate u ouder wordt het borstklierweefsel en de huiddikte afneemt. Het kan daarom na verloop van tijd zo zijn dat het implantaat beter zichtbaar worden. Ook bij gewichtsschommelingen kan deze situatie zich voordoen.

Dual plane

Dual plane wil zeggen dat het implantaat gedeeltelijk onder de spier geplaatst wordt. De borstspier is groot maar niet breed genoeg om het volledige implantaat te bedekken. Het grootste, bovenste gedeelte van het implantaat ligt bij deze methode onder de spier en het minder grote, onderste deel op de spier, onder het borstklierweefsel. Over het algemeen wordt er bij een bedekking van minder dan 3 cm borstklierweefsel gekozen voor de uitvoering van de dual plane methode. Dit geeft in dat geval een natuurlijk resultaat daar het implantaat dan minder tot niet zichtbaar is. Bijkomende voordeel is dat de kans op kapselvorming bij deze methode aanzienlijk kleiner is. Een nadeel is dat het herstel van de ingreep na uitvoering van de dual plane methode langer duurt, er wordt meer pijn ervaren. Ook de beweeglijkheid van de borsten wordt later meer zichtbaar dan bij de methode voor de spier.

Indicatie 2

Regelmatig komt het voor dat de conditie van de huid verslechterd is door schommelingen in gewicht, zwangerschap, roken, erfelijke invloeden of een combinatie van deze factoren. Het kan hierdoor voorkomen dat binnen een korte periode na de borstvergroting alsnog een borstlift nodig is. Wanneer deze indicatie wordt gegeven tijdens een consult wordt deze ingreep uitgevoerd onder ‘indicatie 2’.

Dat wil zeggen dat er een verhoogde kans bestaat dat na de operatie alsnog een lift nodig is. Voor meer informatie hierover mag u contact met ons opnemen.

Implantaat keuze

Omdat ieder mens uniek is biedt DG Clinic een breed assortiment implantaten aan. U kunt hierbij kiezen voor de implantaten van Mentor of Motiva. Kwaliteit staat voorop en daarom hebben wij veel tijd gestoken in de selectie van deze merken. Afhankelijk van verschillende factoren zal de behandelend arts u een bepaald type implantaat adviseren.

Vorm, maat en projectie

Implantaten worden aangeboden in verschillende vormen. Zowel de anatomische variant als de ronde wordt aangeboden met een laag, medium of hoog profiel. De hoogte van het profiel bepaalt mede de hoeveelheid projectie. Hoe hoger de projectie, hoe meer volume er zichtbaar is aan de bovenzijde van de borst. Afhankelijk van het profiel hebben de implantaten verschillende diameters. Ook dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden daar dit een belangrijke invloed heeft op de positie van de implantaten op de borstkas. Bij een lage diameter komen de borsten ver uit elkaar te staan wat vaak een onnatuurlijk resultaat geeft. Bij een (te) hoge diameter zal de borst (te) ver uitsteken buiten de borstkas. Het ‘side-boob’ effect ontstaat dan.

Het is bij iedere patiënt de kunst om een implantaat maat te kiezen die qua projectie voldoet aan uw verwachtingen maar ook een breedte heeft die de borstkas voldoende vult. Afhankelijk van het type implantaat dat u kiest, geeft een ronde implantaat vaak sneller plooivorming en een druppelvorm kan draaien. Het is daarom belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen.

Implantaat maat

U ontvangt van de plastisch chirurg een advies met betrekking tot de implantaat maat. Er wordt hierbij rekening gehouden met de wens van de klant, maar vooral uw postuur, de borstplooi, tepel(af)stand, symmetrie tussen beiden borsten en de huidstructuur. Het advies dat u krijgt is altijd nauwkeurig gegeven maar niet bindend. De keuze is aan u.

De envelop

Implantaten worden aangeboden met een gladde en een ruwe envelop. Omdat de kans op kapselvorming bij een ruw oppervlak kleiner is. De kans op kapselvorming bij een ruwe implantaat is 3 procent. Let op, de implantaten van Motiva voelen glad aan maar hebben de eigenschappen van een ruw oppervlak.

De vulling

Onze specialisten werken met implantaten gevuld met cohesive siliconengel. Deze implantaten kunnen niet lekken. Bij een eventuele ruptuur (scheur) loopt er geen vloeistof weg.

Plooivorming

Wanneer een implantaat is ingebracht kan het voorkomen dat er een plooi en voel en/of zichtbaar is. Patiënten met een dunne huid of laag vetpercentage hebben meer kans op het ontstaan hiervan. Ook wanneer er gekozen wordt voor een in verhouding grote implantaat vergroot dit de kans. Wanneer de chirurg vooraf vindt dat de kans groot is dat dit bij u zal ontstaan kan u geadviseerd worden om voor een implantaat te kiezen met een grotere dichtheid. Bij Motiva wordt er in dat geval gekozen voor de ‘round silk’ implantaat. Op het ontstaan van plooivorming wordt geen garantie geboden. Wij adviseren u dan ook in overleg met de chirurg een weloverwogen keus te maken bij het kiezen van het implantaat type en maat.

Kapselvorming

Kapselvorming is een natuurlijke reactie na een borstvergroting met implantaten. De implantaten worden door het lichaam als lichaamsvreemd materiaal gezien. Als natuurlijke reactie wordt het implantaat door een dun laagje bindweefsel omringd. Dit noem je natuurlijk kapsel. Natuurlijk kapsel voelt soepel en natuurlijk aan en zorgt ervoor dat het implantaat goed gaat hechten aan het omringende weefsel zodat deze niet meer kan verplaatsen. Dit proces neemt gemiddeld zes weken in beslag. Bij drie tot vijf procent van de vrouwen ontstaat er overmatig kapselvorming. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Het kapsel wordt in dit geval dik en kan gaan samentrekken. Door het samentrekken kan het kapsel voelbaar en in sommige gevallen zichtbaar worden. Op verschillende implantaten wordt garantie geboden op het ontstaan van overmatig kapselvorming. Op onze website vindt u ook de voorwaarden gespecificeerd per implantaat.

Garantievoorwaarden

De garantievoorwaarden met betrekking tot overmatig aanwezigheid van kapselvorming en ruptuur (het scheuren van het implantaat) verschilt per aanbieder. Beide implantaat merken hebben hiervoor een eigen webpagina. Hierop vindt u meer informatie.

Motiva
Mentor

De behandeling

Een borstvergroting wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Voorafgaand aan de operatie bespreekt de plastisch chirurg een laatste keer alle stappen met u. Ook tekent de chirurg de plekken af waar de implantaten ingebracht gaan worden.

Wanneer de ingreep start wordt er een incisie gemaakt onder de borst, waar de borstplooi in de nieuwe situatie komt te zitten. De plastisch chirurg maakt een ruimte, ook wel pocket genoemd, waar hij het implantaat naar keuze in plaatst. Volgens de vooraf gekozen methode brengt de arts het implantaat in; dit is vóór de borstspier, achter de borstspier of half achter (dual plane) de borstspier.

Nadat de arts het borstimplantaat heeft ingebracht, wordt de huid gesloten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen.

Nazorg

Na de borstvergroting houden we u nog ongeveer drie á vier uur in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts de volgende dag beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose kunt u thuis langzaam weer wat eten. Kies hierbij voor licht verteerbaar voedsel (water/thee en beschuit). Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om sowieso veel water/thee te drinken.

Na de ingreep krijgt u een speciale postoperatieve beha aan. De beha kunt u vooraf online bestellen of aanschaffen bij een van onze vestigingen. U dient deze beha gedurende zes weken dag en nacht te dragen.

Na een borstvergroting zijn uw borsten vaak wat pijnlijk en gezwollen, dit is enkele dagen na de ingreep vaak het ergst. Hierna neemt de zwelling langzaam af, dit kan enige tijd duren. Een andere mogelijkheid is dat u last krijgen van een stuwend en strak gespannen gevoel in de borsten. Niet alleen de borsten maar ook de tepels kunnen gevoelig zijn, dit omschrijft men vaak als een branderig gevoel. In sommige gevallen ervaart men juist weinig tot geen gevoel in de borsten en tepels.

Gemiddeld heeft u 7 dagen nodig om te herstellen van een borstvergroting. Wanneer het implantaat onder de borstspier geplaatst is of middels een dual plane, is dit over het algemeen iets langer.

De littekens van de borstvergroting zijn vrijwel onzichtbaar omdat deze gelegen zijn in een huidplooi achter de borst. De littekens zijn in de periode na de ingreep roodachtig van kleur en soms zelfs wat gezwollen, maakt u zich hier geen zorgen over, dit verminderd met de tijd. Zodra de wond geheel dicht is en er zijn geen korstjes meer, raden wij u aan om littekencrème te gebruiken. Wanneer u dit consequent gebruikt, zal de wond mooier genezen.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Uiteraard kunt u klachten altijd bespreken tijdens uw nacontrole(s). Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan.

Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 14 dagen. Bij deze controle worden uw wonden beoordeeld en verwijderen we de pleisters. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

Before + After

My body, my choice

  • podcast brigitte
  • pink-sheets-2
  • interview natasja
  • pink-sheets-4
  • Pink sheets-1
spotify your body your choice