Reactie Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen op item Radar

Radar-tv heeft in de uitzending van gisteren (maandag 28 september 2020) in een item aandacht besteed aan borstimplantaten.

In het item van Radar werden er verschillende vrouwen gehoord met betrekking op onbegrepen gezondheidsklachten, die kunnen optreden na het inbrengen van borstimplantaten. Radar heeft een enquête gehouden onder 1.400 vrouwen die borstimplantaten hebben. In dit item werd onder andere een beroep gedaan waarbij de medische kosten voor het laten verwijderen van implantaten werden vergoed door de politiek.

De NVPC, Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen, neemt klachten als gevolg van borstimplantaten uiterst serieus. De vereniging benadrukt dat er altijd een mogelijkheid is om een afspraak te maken bij de plastisch chirurg die hen geholpen heeft. Op deze afspraak kunnen de borstimplantaten nader worden onderzocht en hierbij wordt nauw samengewerkt met internisten.

Onbegrepen klachten

De klachten die in de uitzending van Radar werden besproken, noemen wij ook wel aspecifieke gezondheidsklachten. Dit zijn vrouwen met borstimplantaten die klachten hebben, zonder dat er een aantoonbare oorzaak aan de borstimplantaten te wijten zijn. Hiermee bedoelen wij protheseruptuur (een scheur in de prothese) of klachten door ernstige kapselvorming.

Deze zogenoemde afspecifieke gezondheidsklachten kunnen optreden na het inbrengen van elk vreemd object in het lichaam. Dit kunnen een spiraaltje, pacemaker, heupprothese, maar ook borstimplantaten zijn. De klachten zijn mogelijk het gevolg van een heftige reactie van het immuunsysteem tegen dit vreemde object. Door de uiteenloop van deze gezondheidsklachten en tegelijkertijd de relatie met borstimplantaten is lastig vast te stellen. Het verwijderen van borstimplantaten wordt niet gedaan zonder duidelijke diagnose of medische noodzaak, dit heeft als reden dat hieraan ook risico’s aan verbonden zijn.

De gezondheid, veiligheid, tevredenheid en het welzijn van de patiënt is de hoogste prioriteit, aldus de NVPC, zij vinden  het uiterst belangrijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar deze onbegrepen klachten. In samenwerking met het Nivel en het RIVM doet de NVPC momenteel onderzoek naar de link tussen siliconen borstimplantaten en deze gezondheidsklachten.

Vergoeding van verwijderen van borstimplantaten

Sinds februari 2019 kan het verwijderen van borstimplantaten, worden vergoed als er geen specifieke oorzaken zijn zoals een gescheurd implantaat. Dit is mede dankzij de inspanningen van de NVPC op dit gebied. Er zijn hier echter strenge voorwaarden aan verbonden. Er moet onderzoek worden verricht door een internist en daarnaast moet er een gebrek zijn aan andere behandelmogelijkheden. U kunt hier nadere informatie over vinden op de website van het Zorginstituut. De vergoeding die u kunt ontvangen is afhankelijk van uw zorgverzekering. Sommige zorgverzekeraars gaan minder soepel om met het vergoeden van de kosten om de borstimplantaten te verwijderen.

Op de NVPC-website staat veel nuttige informatie voor patiënten als het gaat om siliconen borstimplantaten. Een van dit soort informatiestukken is de meest recente versie van de chirurgische bijsluiter siliconen borstimplantaten.

Heeft u problemen met uw borstimplantaten?

Het is altijd mogelijk om een gratis consult in te plannen bij onze artsen. Zij kunnen kijken wat het probleem is, en wellicht vaststellen waar het probleem vandaan komt. Wij hopen dat u jarenlang zorgeloos van uw borstimplantaten kunt genieten, echter staan wij altijd voor u klaar om u te helpen in het geval van een probleem. Op de borstimplantaten van Mentor en Motiva geven we u levenslang garantie op ruptuur en ernstige kapselvorming.

Daarnaast zit er in de Motiva Ergonomix een ‘ingebouwd’ paspoortje, ook wel de Q Inside Safety Technology genoemd. Hiermee kunnen zorgverleners meer informatie inlezen over uw borstimplantaten, zonder dat hiervoor een losse product- of garantiekaart (die kwijt kan raken) hoeft te worden afgelezen. De Q-Inside Safety Technology is een chip met een unieke 15-nummerige code, goedgekeurd door de FDA en is gelinkt aan een beveiligde database die enkel voor bevoegde personen beschikbaar is.