BDD is een psychische stoornis die niet behoort tot de aandoeningen die vaker in beeld komen. Denk aan bijvoorbeeld angststoornissen of stemmingsstoornissen. 10 jaar geleden werd het onderzoek naar de aandoening gestart, toen was er in Nederland nog helemaal niets bekend. Inmiddels is er in de afgelopen jaren meer bekendheid gekomen voor de stoornis.

BDD staat voor Body Dysmorphic Disorder, een psychiatrische aandoening waarbij mensen met een extreem negatief zelfbeeld kampen. De stoornis zorgt voor een dwangmatige focus op kleine imperfecties in het lichaam en de drang om steeds iets te veranderen aan het lichaam. Dit is ook de reden waarom een verslaving plastische chirurgie vaak wordt gezien bij patiënten die lijden aan BDD.

BDD in de samenleving

We leven in een wereld waar er niet vreemd wordt opgekeken als iemand zegt cosmetische chirurgie te overwegen. Een wereld op social media waarbij Photoshop en Facetune wordt toegevoegd om dat onmogelijke ideaalbeeld die iedereen nastreeft. Ook celebrities als Kylie Jenner en Kim Kardashian dragen bij aan dit ideaalbeeld die door veel (jonge) meiden wordt nagestreefd.

Onze BDD-policy bij DG Clinic

Bij DG Clinic hebben we meerdere protocollen en vragenlijsten om onze patiënten te beschermen tegen de verslaving aan plastische chirurgie. Naast dat we onze patiënten willen verfraaien, willen we niet dat hun identiteit veranderd. Ook moet er niet worden vergeten dat een positief zelfbeeld niet gekocht kan worden met een cosmetische ingreep. Indien u boekt via onze online boeking agenda, of via onze contactpagina, wordt er altijd een formulier meegezonden. Op dit formulier worden u een aantal vragen gesteld waarin wordt gepeild of u geschikt bent om een cosmetische ingreep te ondergaan. Zo waarborgen wij de veiligheid van onze klanten.

 

BBD